Pistacje - czy warto je jeść?

Ponad 10 000 lat temu pistacje były sadzone jako rośliny uprawne na Bliskim Wschodzie. Dzisiaj zielone orzechy spożywamy jako przekąskę, a także używamy jako składnika wykwintnych dań. Czy jedzenie pistacji ma pozytywny wpływ na organizm?

Wpływ pistacji na organizm

Pistacje stanowią bardzo wartościowe uzupełnienie codziennej diety i pozytywnie działają na układ odpornościowy. Wysoka zawartość potasu wpływa na regulację równowagi kwasowo-zasadowej, a bogactwo kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych omega3 obniża poziom cholesterolu. Pistacje zawierają także dużo białka i wapnia, za sprawą czego zyskują kości i mięśnie.

Być może nie wszyscy są tego świadomi, ale w pistacjach zawarta jest luteina, która pozytywnie wpływa na oczy i zapobiega utracie wzroku. Dodatkowo obecność witaminy E odżywia skórę, poprawia jej wygląd i minimalizuje proces starzenia się organizmu.

fot. Shutterstock

Jak jeść pistacje?

Najprostszym i najszybszym sposobem na zjedzenie pistacji jest wyjęcie ich z łupinki i zjedzenie orzecha w całości. W ten sposób możemy traktować je jako zdrową przekąskę. Orzeszki można również posiekać na drobne kawałki i w takiej sproszkowanej formie traktować jako posypkę do różnych dań. Pistacje sprawdzą się jako dodatek do koktajli, owsianek czy słodkich wypieków.

Pistacje - czy warto je jeść?

fot. Shutterstock

Kto nie powinien jeść pistacji?

Pistacje są silnym alergenem, dlatego absolutnie nie powinny spożywać ich osoby, które mają alergię na orzechy. Objawy to m.in.: zaczerwienienie, wysypka skóra, duszności, obrzęk języka lub warg. Na pistacje powinny uważać także ci, ktorzy chorują na nerki, a także zmagają się z nadwagą. Pierwsze zastrzeżenie związane jest z możliwością odkładania się szczawianów w postaci kamieni nerkowych, a drugie z wysoką kalorycznością orzechów.

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Pistacje - czy warto je jeść? to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.