Te produkty po pogrzaniu w mikrofalówce stają się toksyczne!

Wiele z nas nie może się obejść bez mikrofalówki i błogosławieństwa, jakim jest niebrudzenie kolejnych naczyń przy odgrzewaniu obiadu. Jednak nie wszystko nadaje się do tego, by trafiało do mikrofalówki. Sprawdź, czego lepiej nie odgrzewać!

Seler

Podczas podgrzewania w mikrofalówce wydziela azotany, które mogą zamienić się w rakotwórczą nitrozoaminę.

Jajka

Ugotowane najlepiej zamiast odgrzewać, lepiej wrzucić do sałatki lub kanapki. Opcja, gdy są zimne, jest dla nas zdrowsza.

Szpinak

On też podczas ponownego podgrzewania w mikrofalówce wytwarza azotany.

Grzyby

Nham nham #mushrooms #tuna #cooking

A photo posted by Wellington Junior (@wellljr) on

Chemiczny skład grzybów ulega zmianie podczas podgrzewania w mikrofalówce. Ich zjedzenie może spowodować bóle brzucha i wzdęcia.

Ziemniaki

O dziwo ziemniaki również znalazły się na tej liście. A to dlatego, że tracą swoje wartości odżywcze i mogą stać się przyczyną zatrucia jadem kiełbasianym.

Kurczak

Również układ protein zmienia się podczas podgrzewania w mikrofalówce. Rezultatem zjedzenia takiego mięsa mogą być nudności.

Buraki

Buraki najlepiej jest jeść surowe. Wysoka zawartość azotanów przemawia za tym, by trzymać je jak najdalej od mikrofalówki.

Ryż

おこめ #rice#ข้าวเปล่า#まいにちタイ語

A photo posted by Akina Miz (@aknapple) on

W ryżu może osiąść bardzo wiele bakterii, których ciepło wytworzone przez mikrofalówkę nie zabije. Pamiętaj, by jeść ryż zaraz po ugotowaniu lub chować do lodówki.

Oceń ten artykuł 2 3

Ogólna ocena Te produkty po pogrzaniu w mikrofalówce stają się toksyczne! to: 40% / 100%, uzyskana z: 5 głosów.