Wielkanoc 2018: Przepis na mazurek Magdy Gessler!

Do Wielkanocy został już zaledwie tydzień, więc warto rozpocząć przygotowania do Świąt. Niektóre potrawy, które trafią na świąteczny stół, można przyszykować już wcześniej. Wśród nich znajduje się mazurek, który jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale też jego upieczenie nie zajmuje sporo czasu. Nie martw się, jeśli nie masz sprawdzonego przepisu, sprawdź, jak robi go Magda Gessler! Z pewnością wyjdzie idealny, orzechowo-czekoladowy.

Święta wielkanocne w wielu domach nie mogą obyć się bez mazurka, którego pieczemy głównie tylko z tej okazji. Jeśli chcesz mieć na stole idealne ciasto, sprawdź przepis Magdy Gessler! Z pewnością się nie zawiedziesz!

Składniki:

ciasto: 
400 g mąki
250 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka

nadzienie orzechowe: 
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
150 g mielonych orzechów włoskich
150 g masła

nadzienie czekoladowe: 
250 ml śmietany kremówki
400 g gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok 30 minut). W tym czasie zagotować mleko z cukrem. Gotować aż płyn stanie się szklisty i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić. Ciastem wyłożyć blachę na mazurek. Piec w temperaturze 200 C ok 20 minut na złoty kolor. Ostudzić. Do letniej masy orzechowej dodać masło i zmiksować. Masę orzechową wyłożyć na mazurek. Posiekać czekoladę. Zagotować kremówkę. Do gorącej wsypać czekoladę, odkładając 3-4 łyżki. Wymieszać. Po kilu minutach dodać pozostała czekoladę. Zamieszać. Wylać na nadzienie orzechowe. Ozdobić według własnego pomysłu.

Oceń ten artykuł 0 0