MAXXX News

Ania Starmach podrzuca przepis, którego smak przeniesie Cię do czasów dzieciństwa!

date_range

Każdy pamięta smaki dzieciństwa! Ania Starmach podzieliła się swoim i podrzuciła przepis na ciasto dzięki, któremu wrócimy do beztroskiego czasu! Zrób ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką według przepisu Ani Starmach!

fot.Shutterstock

Drożdżowe ze śliwkami

Składniki

Ciasto

1 kg śliwek

600 g mąki

150 g cukru

80 g rozpuszczonego masła

35 g drożdży

150 ml mleka

2 jajka

Kruszonka

200 g mąki

120 g masła

100 g cukru

Sposób przygotowania

Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po tym czasie zaczyn przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.

Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.

Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.

Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.

Składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzaj w zamrażarce.

Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm).

Na cieście ułóż owoce, skórkami do dołu, posyp obficie kruszonką.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.

A Ty co sądzisz? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli artykuł Ci się spodobał, udostępnij go i podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Podziel się ze znajomymi:
Oceń tego MAXXX Newsa:
Oceń: thumb_up 1 0 thumb_down

Ogólna ocena to: 100%/100%, uzyskana z: 1 głosów.
whatshotCzytaj także
commentKomentarze