Ania Starmach podrzuca przepis na idealny wiosenny obiad!

Jaki jest idealny wiosenny obiad według Ani Starmach? Sprawdź koniecznie czego będziesz potrzebować i przygotuj ucztę według receptury jurorki MasterChefa!

fot.Shutterstock

Składniki

4 ziemniaki

3 kalarepki

2 jajka

1 kalafior

2 łyżki masła

1 łyżka octu

1 natka koperku

400 ml kefiru

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj w osolonej wodzie.

Kalarepkę obierz (cieniej tam, gdzie jest miękka, grubiej od spodu, gdzie jest bardzo twarda). Pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z roztopioną łyżką masła. Duś przez 15–20 minut, aż kalarepka będzie miękka, wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kalafiora umyj, odkrój liście, podziel na różyczki i wrzuć do garnka z wrzątkiem. Gotuj 10–15 minut (im mniejsze różyczki, tym krócej).

Aby przygotować jajko w koszulce, zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj ocet, jajka rozbij do małych szklanek/miseczek (1 jajko – 1 szklanka). Na środku garnka utwórz niewielki wir, mieszając wodę łyżką, w sam środek wiru wlej jajka (jedno po drugim). Gotuj około 3–4 minuty. Wyciągnij, używając łyżki cedzakowej.

Ugotowane ziemniaki podawaj z kalarepką, kalafiorem, jajkiem, dużą ilością koperku i szklanką kefiru!

Oceń ten artykuł 0 0