Ania Starmach podzieliła się przepisem na mazurek cytrynowy!

Mazurek to tradycyjne ciasto, które pieczemy w okresie Wielkanocy. Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszne ciasto, którym zachwycimy naszych gości!

Mazurek cytrynowy

Składniki

120 g mąki pszennej
100 g masła
40 g mielonych migdałów
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
50 g drobnego cukru do pieczenia

Masa

4 duże jajka
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
sok wyciśnięty z 3 cytryn

Dodatkowo płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarach 25 cm, nakłuwaj.
Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok z cytryny i mąkę, zmiksuj.
Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe.
Piecz około 20 – 30 minut, aż masa będzie ścięta.

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Ania Starmach podzieliła się przepisem na mazurek cytrynowy! to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.