Cebula cebuli nierówna! Zobacz, czym się różnią!

Idziesz do sklepu i widzisz różne cebule, ale zawsze sięgasz po żółtą, bo jest "zwykła" i do wszystkiego się nadaje? Teraz cebule nie muszą Ci być straszne, a w Twojej kuchni może pojawi się powiew świeżości. Dowiedz się, czym różnią się od siebie różne rodzaje cebuli!

Żółta cebula

Na surowo ma cierpki smak i ostry aromat, a krojona wydusza z największych twardzieli łzy. Jednak w trakcie gotowania staje się słodka i łagodzi smak dań – zwłaszcza tych ostrych i kwaśnych. Do tego świetnie się nadaje do klasycznej francuskiej zupy cebulowej, potraw mięsnych, gulaszów i sosów.

Czerwona cebula

Zdecydowanie jest delikatniejsza i słodsza od żółtej koleżanki i rzadko kiedy doprowadza do płaczu. Sprawdza się na surowo i po usmażeniu. To ona stanowi bazę konfitury do burgerów. Bez cienia wątpliwości można ją dodawać do do kanapek, konfitur i chutneyów, guacamole i sałatek. A co najlepsze – nie psuje oddechu!

Biała cebula

To bardziej chrupka i mniej słodka odmiana – a to dlatego, że zawiera więcej wody od żółtej siostry. Białą cebulę najlepiej dodawać na surowo do dań takich jak sałatki czy sosy z dużymi kawałkami warzyw.

Cebula perłowa

Najmniejsza ze wszystkich cebul, bo o podobnej wielkości do orzecha laskowego. W sklepie zazwyczaj jest zamarynowana i w takim wydaniu idealnie pasuje do koreczków i przekąsek serwowanych z alkoholem. Surową cebulę można smażyć, piec lub dusić w śmietanie. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Jednak jej obranie nie jest proste – najpierw trzeba sparzyć ją wrzątkiem, a następnie schłodzić.

Szalotka

Kształtem bardziej przypomina większą wersję ząbka czosnku. Smakiem jest delikatniejsza od innych cebul i bez problemu można ją zjeść w całości na surowo. Szalotka sprawdza się przy delikatnych sosach winegret oraz daniach na bazie sera i jaj.

Oceń ten artykuł 3 0

Ogólna ocena Cebula cebuli nierówna! Zobacz, czym się różnią! to: 100% / 100%, uzyskana z: 3 głosów.