Co wegetarianie i weganie jedzą podczas grilla? Sprawdź przepis na musztardowe tofu

Czy wegetarianie i weganie podczas grilla jedzą tylko warzywa? Niekoniecznie! Na stronie jadlonomia.com możecie znaleźć przepis na musztardowe tofu, które zrobione na grillu smakuje nieziemsko!

Składniki

2 kostki tofu, każda po 250 g

½ szklanki musztardy, stołowej lub sarepskiej

¼ szklanki ciemnego piwa

¼ szklanki oleju

¼ szklanki syropu klonowego

¼ szklanki sosu sojowego

½ łyżeczki soli

1 cebula, pokrojona na ósemki

Sposób przygotowania

Kostki tofu odsączyć z zalewy i przekroić wzdłuż na trzy plastry – tak, aby otrzymać cienkie, podłużne, prostokątne kawałki.

W słoiku wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie na dno prostokątnego pojemnika wylać kilka łyżek marynaty, ułożyć plastry tofu, oblać je znowu kilkoma łyżkami marynaty, a na to położyć ostatnie kawałki tofu i wylać resztę marynaty. Przykryć dużym kawałkiem folii, a na niej położyć słoik z dżemem lub innymi przetworami – dzięki dociążeniu tofu lepiej się zamarynuje.

Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia grillować na grillu, w razie potrzeby podlewając pozostałą marynatą. Obsypać czarnym pieprzem, podawać z pieczywem i ulubionymi dodatkami.

Porady

Jeśli wasze kostki tofu są mniejsze możecie przygotować tyle samo marynaty i dorzucić do tofu kilka pieczarek lub plastry cukinii.

Do tego przepisu dobrze sprawdzi się zarówno tofu naturalne, jak i wędzone.

Możecie podać je w formie dużego steka, albo pokroić w kostkę i nadziać na szaszłyki.

Zamiast piwa możecie do marynaty wlać naturalny sok z jabłek lub gruszek.

Źródło: jadlonomia.com

Oceń ten artykuł 0 0