Co zrobić z pozostałościami świątecznego jedzenia? Podpowiadamy!

Po każdej Wigilii rozpoczyna się dyskusja, co zrobić z pozostawionym jedzeniem ze świątecznego stołu. Wielka uczta przeważnie wiąże się z nadmierną ilością potraw, której nie da się zjeść podczas jednego wieczoru. Większość wstawia zatem resztki do lodówki i zazwyczaj o nich zapomina. Później dają o sobie przypomnieć, gdy stają się nieświeże i jedyne, co można wtedy zrobić, to je wyrzucić. Można temu zapobiec. Przede wszystkim, rozsądnie planować listę zakupów. Co jednak zrobić, gdy jest już za późno? Jest na to kilka prostych sposobów. Koniecznie sprawdź je wszystkie poniżej i nie zwlekaj z działaniem!

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Kasia Dienwebel (@katvondien)

Mrożenie

Najprostszą metodą na poradzenie sobie z resztami po Wigilii, jest ich zamrożenie. Należy przy tym pamiętać, że nie wszystkie potrawy nadają się do zostawienia w zamrażarce. Nie powinno się mrozić potraw, które już wcześniej były przechowywane w zamrażarce, gdyż grozi to zatruciem. Ponadto można mrozić tylko najświeższe dania, zaraz po uroczystej kolacji z bliskimi. Kilka dni po Wigilii może zrobić sporą różnicę! 

Do mrożenia nie nadadzą się także ciasta z galaretką, czy bezy przekładane kremem i bitą śmietaną – robią się niesmaczne. Staropolski piernik i keks mogą natomiast z powodzeniem leżeć w chłodnym pomieszczeniu pod ściereczką nawet do kilku tygodni.

Podział z bliskimi i nieznajomymi

Jeśli byłeś gospodarzem tegorocznej Wigilii, możesz podarować pozostałe dania swoim gościom. Będą mogli odgrzać obiad przez kilka kolejnych dni. Oczywiście, nic na siłę. Wiele osób mogło zdążyć przygotować sobie kilka dań, uwzględniając zamknięte sklepy przez święta. Kupione składniki również mogą być w ich przypadku szybko skonsumowane.

Jednak wśród nas jest sporo osób, które na co dzień nie mają szans na pełnowartościowe posiłki. Można zatem podarować je właśnie takim potrzebującym.

Biorąc pod uwagę obecną sytuację epidemiologiczną, zarówno w przypadku bliskich, jak i nieznajomych trzeba pamiętać, by przekazać tylko te  posiłki, które nie leżały obok nadgryzionych przez nas.

Przemiana w inne danie

Na święta przygotowujemy mnóstwo prostych dań, które nie potrzebują dodatków. Jednak po świątecznym objedzeniu niektóre z dań mogą nam się znudzić, przez co zalegają w lodówce, a po jakimś czasie lądują w koszu. Można jednak zamienić je w inne danie! Na przykład usmażone na wigilijny stół ryby w pastę rybną do kanapek. Jak to zrobić? To bardzo proste! Wystarczy je zblendować i opcjonalnie dodać ugotowane i pokrojone jajko, nieco drobnych kawałków ogórka konserwowego i trochę majonezu, ketchupu, czy soku z cytryny.

Zobacz również:

Puste miejsce przy wigilijnym stole. Skąd wzięła się ta tradycja i co oznacza?
W niemal każdym polskim domu podczas kolacji wigilijnej znajdziemy jedno dodatkowe nakrycie. Czy wiemy jednak, skąd wziął się u nas ten zwyczaj? Sprawdźcie, dla kogo przeznaczone było kiedyś i jest obecnie to...

Oceń ten artykuł 0 0