Dieta 1500 kcal. Zasady, właściwości i przykładowy jadłospis

Chcesz schudnąć, ale głodówka i jedzenie samych warzyw nie jest dla Ciebie? Mamy idealną propozycję! Coraz popularniejsza dieta 1500kcal sprawi, że pozbędziesz się nadmiaru kilogramów, ale nie będziesz odczuwać ciągłego głodu. Co więcej, nie trzeba w niej całkowicie rezygnować ze swoich ulubionych potraw!

Dieta

To, co sprawia, że dieta 1500kcal staję się bardzo popularna to z pewnością to, że jeśli się jej ściśle trzymamy, daje nam oczekiwane efekty. Stosowanie jej jest również przyjemnie i nie wiąże się z monotonnością na talerzu. Nie kojarzy się z głodówką, ponieważ składa się z 5 posiłków dziennie i różnorodnych potraw a odpowiednie odżywanie nie tylko sprawia, że dobrze wyglądamy, ale także dobrze się czujemy. Warto jednak pamiętać, że jest to dieta, która mocno ogranicza kalorię (1500 na cały dzień) i dla osób, które wcześniej zjadały ich dużą ilość, może być początkowo bardzo drastyczną zmianą.  Dlatego, zanim zdecydujesz się na tą dietę, skonsultuj się z lekarzem, czy na pewno możesz ją stosować i bądź pod stałą opieką wykwalifikowanego dietetyka.

 Żeby dieta 1500 kalorii była skuteczna i zdrowa, muszą zostać spełnione określone warunki:

  1. Przede wszystkim dobrze rozpisany jadłospis, który sprawi, że osoba ją stosująca nie będzie odczuwać dotkliwego głodu, a potrawy nie będą monotonne. Ważne jest także, aby składała się z 5 posiłków dziennie (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) i były w nich zachowane proporcje między białkiem, węglowodanami i tłuszczami. Najważniejsze, aby wszystkie z nich, w odpowiednich ilościach znalazły się w naszym śniadaniu, obiedzie i kolacji.
  1. Odpowiednia częstotliwość między posiłkami i ich wielkość. Ważne, żeby porcje były małe i jedzone w odstępach 3-4 godzin oraz żeby ostatni posiłek zjeść najpóźniej 3 godziny przed snem. Dzięki temu pobudzamy metabolizm i sprawiamy, że nasz organizm zużywa dostarczaną energię na bieżąco.
  1. Prawidłowo dobrany wysiłek fizyczny. Przy stosowaniu diety 1500 kcal, dla zwiększenia efektów można uprawiać sporty, jednak trening nie może być zbyt intensywny. Zaleca się delikatne ćwiczenia, które pomogą w zrzucaniu kilogramów i kształtowaniu sylwetki, jednak bez wycieńczania organizmu.
  1. Ograniczenie soli i cukru. Spożywanie ich w za dużej ilości jest niezdrowe dla organizmu, dlatego nie ważne, jaką dietę stosujemy, warto ograniczyć spożywanie tych dwóch składników. Jeśli bardzo lubimy słodkie potrawy, dobrym odpowiednikiem cukru będzie miód.
  1. Posiłki bogate w błonnik. Przyspiesza on przemianę materii i korzystnie wpływa na nasze trawienie. Produkty zawierające dużą ilość błonnika to przede wszystkim produkty zbożowe takie jak kasza gryczana, płatki wielozbożowe, chleb pełnoziarnisty. Innym źródłem są także niektóre owoce np. maliny, porzeczki i warzywa a z nich przede wszystkim fasola, groch oraz bób.

 

  1. Wyeliminowanie smażenia. Stosując dietę, musimy zapomnieć o smażeniu na głęboki tłuszczu, co nie tylko sprawi, że zobaczymy efekty na wadze, ale przede wszystkim lepiej się poczujemy. Potrawy gotowane na parze, duszone lub pieczone są lekkostrawne i bogatsze w wartości odżywcze.

 

 

Przykładowy jadłospis

Śniadanie (ok. 500kcal)  – bułka grahamka posmarowana cienko margaryną, 2 plasterki chudej wędliny, sałatka z cykorii, pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy z oliwek i ziołami, kawa z mlekiem, bez cukru.

II śniadanie (ok.200kcal) – banan

Obiad (ok. 400-500kcal) - 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, bukiet warzyw z wody

Podwieczorek (ok 100 kcal) – kisiel owocowy i duży owoc np. brzoskwinia

Kolacja – (ok 200-300 kcal) - sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret

Oceń ten artykuł 0 0