Domowe nachos - prosty przepis! Jak je przygotować? Jak zrobić sos?

Masz ochotę na chrupiącą przekąskę, ale nie masz zamiaru wychodzić po nią do sklepu? Szykuje się filmowy seans, albo posiedzenie z książką i masz ochotę podgryzać coś pysznego, ale akurat nic takiego nie masz w zapasie? Nie martw się! Wystarczy, że masz w kuchni kilka prostych składników, z których możesz wyczarować... doskonałe, domowe nachos!

Domowe nachos. Składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • sól

Domowe nachos. Jak zrobić?

  • Składniki łączymy, ugniatamy ciasto - jeśli zbyt klei się do dłoni, możemy dodać jeszcze trochę mąki.
  • Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką na około 20 minut.
  • Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, cienko rozwałkowujemy, kroimy na trójkąciki.
  • Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.
  • Na blachę wykładamy papier, a następnie nachos. Pieczemy około 15 minut.

Domowe nachos. Pasta fasolowa - jak zrobić?

  • mała puszka fasoli,
  • łyżka soku z limonki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka sproszkowanego chili,
  • kilka listków świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy i gotowe.   

Domowe nachos. Sos serowy - jak zrobić?

Przepis można modyfikować. Najważniejszy jest smaczny ser. Najczęściej do sosu wybierany jest cheddar lub gorgonzola. Dobrym pomysłem jest też użycie serków topionych, serów pleśniowych czy wędzonych.

  • 150 ml mleka,
  •  200 g sera cheddar,
  •  ulubione przyprawy – np. słodka papryka, ostra papryka, pieprz, oregano, bazylia, chili, czosnek w proszku.

Sposób przygotowania:

  • Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy (nie można doprowadzić mleka do wrzenia).
  • Dodajemy do niego starty ser.
  • Połączone składniki dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, gdy stworzą jednolitą masę.
  • Na koniec dodajemy przyprawy i łączymy z sosem, który następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Domowe czipsy z ziemniaków. Przygotowanie chrupiącej przekąski trwa kilkanaście minut!
Masz ochotę na chrupiącą, domową przekąskę? To czas na domowe czipsy! Jak je przygotować? Potrzebujesz ziemniaki, olej i odrobinę soli, a przygotowanie zajmie Ci kilkanaście minut! Zobacz, jak robi to...

Domowy chlebek bananowy, który pokochasz!
Masz w domu kilka dojrzałych bananów? Zrób z nich pyszny chlebek bananowy! To amerykańskie ciasto, które swoją konsystencją przypomina słodki chlebek. Idealny jest na śniadanie do twarożku, a także jako przekąska do kawy. Sprawdź ten super przepis!

 

Oceń ten artykuł 0 0