Fit święta według Anny Lewandowskiej. Przepisy na zdrowsze wersje świątecznych dań

Anna Lewandowska, jak co roku, dzieli się z fanami swoimi fit przepisami na lżejsze wersje tradycyjnych, świątecznych potraw. Dla tych, którzy dbają o linie, okres Bożego Narodzenia może nie być łatwy. Pokusy czają się na każdym kroku. Korzystając z alternatywnych przepisów, nie będziemy musieli sobie wszystkiego odmawiać.

Świąteczne przepisy Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska co roku dzieli się z fanami swoimi przepisami na święta. Wiele osób, podobnie jak ona, dba o swoją linię oraz o to, co je. Nie wszystkie świąteczne potrawy można zaliczyć do zdrowych. To, co znajdujemy na świątecznym stole, jest również najczęściej bardzo kaloryczne. Na szczęście istnieje wiele alternatyw, dzięki którym w okresie Bożego Narodzenia nie trzeba odmawiać sobie wszystkiego.

Poniżej wybrane przepisy ze świątecznego poradnika Anny Lewandowskiej.

Barszcz czerwony z jabłkiem

Składniki:

  • 2 garście grzybów suszonych (np. borowików)
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 suszone gruszki
  • 3 suszone jabłka
  • 2 ½ kg buraków
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 l soku jabłkowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

W osobnych garnkach zalej wodą grzyby i suszone owoce i odstaw na kilka godzin. Połowę porcji buraków w łupinkach gotuj przez około 1 godzinę. Drugą połowę buraków obierz, pokrój drobno i ugotuj razem z grzybami (w tej samej wodzie). Dolej około 3 l wody i dodaj namoczone suszone owoce. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni skropionej oliwą z oliwek.

Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do barszczu i całość gotuj około 2 godziny. Barszcz odcedź przez sito, a wywar ponownie przelej do garnka. Drugą połowę obranych buraków zetrzyj na tarce i dodaj do barszczu. Całość zagotuj. Dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny, przyprawy i gotuj jeszcze przez około 30 minut.

Pierniki bezglutenowe

Składniki:

  • 80 g masła klarowanego
  • ¾ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 ½ łyżki przyprawy do piernika:
  • cynamon, kardamon, imbir, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa (można użyć gotowej mieszanki)
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 6 łyżek miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło klarowane. Wszystkie składniki na pierniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki na około 40 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i foremkami wykrawaj pierniczki. Pierniki piecz w 170°C przez około 10 minut.

Makowiec w zdrowej wersji

Składniki:

  • 250 g mielonego maku
  • 1 ½ szklanki mleka roślinnego
  • 6 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 400 g jabłek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Sparz mak, a następnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i gotuj z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Odstaw mak do przestudzenia, zmiel go w malakserze. Białka jaj ubij na pianę ze szczyptą soli. Masło wymieszaj z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią. Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z masą makową, mąkami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy. Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec piecz w 180°C przez około 40 minut. Rozpuść czekoladę. Płynną czekoladą polej ostudzone ciasto i udekoruj płatkami migdałów.

Pasztet z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Kalafiora podziel na małe różyczki. Piecz w 180°C przez około 40 minut. Przed pieczeniem kalafiora można lekko skropić oliwą z oliwek. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Por i cebulę pokrój na talarki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij białą część pora oraz cebulę. Następnie dodaj jabłko pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość duś pod przykryciem. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą. Do miski dodaj wszystkie składniki razem z kalafiorem, kaszą jaglaną i zblenduj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez około 40 minut.

Źródło: hpba.pl

Oceń ten artykuł 0 0