Francuska sieć hipermarketów z nowym roślinnym konceptem. „Wegański sklep mięsny” będzie oferował zamienniki sprzedawane na wagę

Francuski Carrefour testuje pierwszy w kraju „wegański sklep mięsny”. Sieć supermarketów wprowadziła ladę z roślinnymi substytutami, które mają imitować kawałki mięsa. Jest to efekt współpracy z holenderską marką The Vegetarian Butcher i część programu #ActforFood.

Znana sieć supermarketów Carrefour rozpoczęła sprzedaż produktów roślinnych w pierwszym we Francji „wegańskim sklepie mięsnym”. Obok tradycyjnego asortymentu w dziale mięsnym, od teraz znajdziemy także specjalne miejsce przeznaczone dla tych bezmięsnych alternatyw. Zamienniki będą pochodzić od powstałej w 2010 roku marki Vegetarian Butcher. Jej produkty roślinne są szczególnie popularne w Belgii i Holandii, jednak sporadycznie spotykane są także w polskich sklepach.

Carrefour zacznie więc oferować cztery roślinne substytuty mięsa: mięso mielone na bazie soi, panierowane nuggetsy i kawałki „kurczaka” na bazie soi oraz wegetariańskie burgery. Sklep nie wyklucza poszerzenia asortymentu w przyszłości, jeśli inicjatywa spotka się z pozytywną reakcją odbiorców.

Wielka Brytania wyprzedza Francję. To tam niecałe 3 lata temu powstał pierwszy „wegański sklep mięsny”

Po wprowadzeniu i rozszerzeniu marki „Veggie”, Carrefour nadal dostrzega potencjał produktów roślinnych na rynku europejskim. Wprowadzony wegański kącik w tradycyjnym dziale mięsnym jest częścią programu #ActforFood, którego celem jest zwiększenie dostępności różnych spożywczych alternatyw:

Zadowolenie klienta jest podstawą naszej misji, a nasza oferta „Veggie” spełnia rosnące oczekiwania klientów: coraz więcej konsumentów poszukuje sposobów urozmaicenia swojej diety roślinnymi zamiennikami, czy to ze względów zdrowotnych, poszanowania dobrostanu zwierząt, czy w trosce o ochronę środowiska.

– mówi Nicolas Dhers, menadżer projektu we francuskim Carrefourze. Jednak to nie ta sieć była pierwsza w Europie, jeśli chodzi o tego typu roślinne rozwiązania. Brytyjski hipermarket Sainsbury's już w 2019 roku otworzył całkowicie „wegański sklep mięsny”. Lecz biorąc pod uwagę wskaźniki, nie jest to wcale zaskakujące – w Wielkiej Brytanii weganie stanowią już ponad 5% populacji, podczas gdy we Francji liczba ta jest znacznie niższa – wynosi około 1%.

Francja przechodzi na dietę roślinną? Czy Polska idzie tą samą drogą?

Według francuskiego instytutu badawczego Xerfi sprzedaż produktów wegetariańskich i wegańskich w całym kraju rośnie – w latach 2019-2021 wzrosła ona o 17%, co stanowi wartość rynkową około 700 milionów dolarów. W 2021 roku restauracja „ONA” z siedzibą w Arès stała się pierwszą wegańską restauracją w kraju, która zdobyła gwiazdkę Michelin.

W Polsce już 10% osób między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 6% weganami. Najwięcej wegan spotkamy w grupie wiekowej 25-34 lata, a największą grupę wegetarian stanowią osoby w wieku 18-24 lata. Czy podobnych rozwiązań możemy się więc za niedługo spodziewać i w naszym kraju?

Zakaz handlu w niedziele. Otwierają się kolejne sklepy. Co nam oferują?
Carrefour, Auchan, Aldi uruchamiają nową usługę dla swoich klientów. Będziemy mogli nadac i odebrać paczkę. Otwierają się w niehandlowe niedziele? Na jak długo?

Oceń ten artykuł 0 0