GIS ostrzega przez kawałkami szkła w popularnym piwie

GIS ostrzega przed partiami piwa popularnej marki. Produkt może być potencjalnie zanieczyszczony szkłem w związku z wadą butelek. Producent wycofuje z rynku partie, które mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Główny Inspektorat Sanitarny w oficjalnym komunikacie przestrzega przed spożyciem piwa marki Stella Artois o pojemności 330 ml w związku z możliwością zanieczyszczenia produktu kawałkami szkła. „Produkt może być zanieczyszczony szkłem w związku z wadą butelek polegającą na możliwym odłamaniu się małych fragmentów szkła przy otwarciu kapsla i przedostania się ich do piwa” – informuje GIS.

Stella Artois to jeden z najpopularniejszych browarów na świecie z długą i bogatą tradycją. Piwo tej marki zostało wprowadzone w Belgii już w 1926 roku. Za jego produkcję i dystrybucję odpowiada Anheuser-Busch InBev.

Producent piwa Stella Artois podjął działania mające na celu wycofać wadliwe produkty z rynku. Według ustaleń butelki potencjalnie dotknięte wadą zostały wyprodukowane przez zewnętrznego dostawcę, który jest jednym z wielu dostarczających bezzwrotne butelki dla browaru Stella Artois.

Spożycie piwa z wadliwych partii może być niebezpieczne dla zdrowia. „Partie produktu wskazane w komunikacie nie powinny być spożywany z uwagi na możliwe negatywne skutki zdrowotne” – ostrzega GIS.

Wycofanie dotyczy następujących partii produktu:

data trwałości 18/01/19, kod produkcyjny 52, znacznik czasu 22.00-23:59

data trwałości 19/01/19, kod produkcyjny 52, znacznik czasu 00:00-23.59

data trwałości 20/01/19, kod produkcyjny 52, znacznik czasu 00:00-01:00

data trwałości 15/02/19, kod produkcyjny 49, znacznik czasu 01:00-23:00

data trwałości 06/03/19, kod produkcyjny 49, znacznik czasu 11:00-23:59

data trwałości 07/03/19, kod produkcyjny 49, znacznik czasu 00:00-23.59

data trwałości 08/03/19, kod produkcyjny 49, znacznik czasu 00:00-01:00

It’s such a nice day, why don’t we take this outside? #enjoy

A post shared by Stella Artois (@stellaartois) on

Oceń ten artykuł 0 0