GIS wycofuje z obrotu partie jaj. Powodem wykrycie salmonelli!

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem w komunikacie GIS informuje o wycofaniu z obrotu kilkunastu partii jaj, a powodem podjęcia takiej decyzji było wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis.

Komunikat GIS


Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej zamieścił kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Powodem takiej decyzji było wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w kurniku K-16. Komunikat dotyczy produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG
Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:


Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:
08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.


Numery partii/ data minimalnej trwałości:
nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019


Producentem jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.


Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Zalecenia dla konsumentów

GIS poinformował, że zostały już podjęte odpowiednie kroki, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj. Ponadto wystosował również odpowiednie zalecenia dla konsumentów:

„Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.”

Więcej informacji znajdziecie TUTAJ. 

Oceń ten artykuł 0 0