GMO jest jednak zdrowe i bezpieczne? Są wyniki ostatnich badań

Kontrowersje wokół żywności modyfikowanej genetycznie nie słabną. Specjaliści z obu stron sporu prześcigają się w kolejnych badaniach, dowodach i nowych argumentach. Po czyjej stronie jest teraz przewaga?

Nie tak dawno pojawiła się informacja, że po 21 latach szczegółowych badań ostatecznie są dowody na to, że GMO jest absolutnie zdrowe i nie zagraża życiu. Te wyniki miały ostatecznie pokonać przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie.

Do takich wniosków dotarł włoski zespół z Instytutu Nauk pod kierownictwem Elisy Pellegrino. Zebrali oni pond 6 tysięcy wyników badań na temat próbek zbiorów kukurydzy od 1996 - 2016. Poddali je dokładnej analizie i ze wszystkich zgromadzonych danych skupili sie na 76 najlepiej zachowanych i udokumentowanych zbiorach. 

Ku ich zaskoczeniu okazało się, że modyfikacja kukurydzy wpłynęła nie tylko korzystnie na zbiory - dając pięciokrotnie większy plon, ale też na samą kondycję rośli i jej wartości odżywcze. Dzięki GMO rośliny zaczęły zawierać o jedną trzecią mniej mykotoksyn, fumonizyn i trychotecenów. Wszystkie te toksyny to pochodne wytwarzane przez różnego rodzaje grzyby, które gdy przenikają do ludzkiego organizmu i mogą być przyczyną ostrego zatrucia, grzybicy, chorób skóry, chorób układu pokarmowego, wątroby i wielu innych. Jednocześnie ziarna nie stracił na jakości.

Próbki pochodziły z wybranych plantacji w Europie, USA i Azji. Nie zamyka to jednak spekulacji na temat GMO,  Autorom badań przypisuje się manipulowanie informacjami, kłamstwo i formułowanie tez pod z góry ustalone założenia. A jak sądzicie Wy? 

Oceń ten artykuł 0 0