Groźna bakteria w tatarze wołowym. GIS ostrzega przed spożywaniem produktu

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wykryciu groźnych dla ludzi bakterii Escherichia coli w tatarze wołowym jednego z producentów. GIS przestrzega przed spożywaniem zanieczyszczonej partii produktu.

Groźna bakteria w tatarze wołowym

W ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności Główny Inspektorat Sanitarny wskazał, że w wyniku działań urzędowych stwierdzono, że w jednej z pięciu próbek produktu „Sokołów Tatar wołowy” wykryto zanieczyszczenie bakterią Escherichia coli, wytwarzającą toksynę Shiga (STEC).

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące zanieczyszczonego produktu

Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g

Numer partii: 02891 02892K

Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020

Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1  08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

 

GIS poinformował, że trwa dalsze postępowanie mające na celu wyjaśnienie przyczyn zanieczyszczenia. Powiatowy Lekarz Weterynarii po otrzymaniu informacji o wykrytych nieprawidłowościach dotyczących produktu przeprowadził kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego.

GIS ostrzega przed masłem. Wykryto w nim bakterie Salmonelli!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące masła jednego z producentów. Podczas kontroli urzędowej w partii produktu wykryto obecność groźnych dla zdrowia bakterii Salmonella.

Oceń ten artykuł 0 1