Jak zrobić chipsy z cukinii?

Chcesz odżywiać się zdrowo? Zrób sobie chipsy z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale dobrze też smakuje samodzielnie. Zamiast kupowanych chipsów ziemniaczanych, wokół których krążą legendy związane z ich szkodliwością dla naszego zdrowia sięgnij po zdrowe chipsy z cukinii. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Najfajniejsze jest to, że dzięki odpowiedniemu doprawieniu cukinii możesz bawić się smakami swoich chipsów. Zobacz, jakie proste jest ich zrobienie.

Skłądniki na chipsy z cukinii

  • 1 cukinia, 
  • Oliwa z oliwek, 
  • Pędzelek, 
  • Sól, 
  • Przyprawy według uznania (oregano, pieprz, bazylia, zioła włoskie, czosnek granulowany, itp.), 
  • Papier do pieczenia,
  • Brytfanna.

Sposób przygotowanie chipsów z cukinii

  1. Nastaw piekarnik na 180 - 200 stopni.
  2. Cukinię umyj i pokrój ją na cieniutkie talarki.
  3. Każdy talarek z cukinii natłuść oliwą z oliwek. Po prostu zamocz pędzelek w oliwie i maluj nią talarki.
  4. Talarki oprósz solą i wybranymi przyprawami.
  5. Na ruszcie piekarnika połóż papier do pieczenia. Na nim poukładaj talarki z cukinii, każdy osobno. Talarki przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia.
  6. Talarki umieść w piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij talarki z piekarnika, odwróć ja na drugą stronę i ponowne włóż na około 30 minut. Sprawdzaj stan chipsów, powinny się lekko zarumienić i być chrupiące.
  7. Wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  8. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym dipem.
Oceń ten artykuł 0 0