Jak zrobić piernik staropolski: Za to ciasto trzeba zabrać się już dziś!

Piernik dojrzewający zwany też staropolskim to jedno z flagowych świątecznych ciast. Trudno bowiem wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Nie każdy jednak wie, że idealna wersja ciasta musi najpierw przez kilka tygodni „leżakować”, zanim trafi do piekarnika”. To zatem ostatni dzwonek, aby podczas tych świąt delektować się piernikiem staropolskim.

Ostatni dzwonek, żeby zrobić piernik staropolski

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Chociaż zostało nam jeszcze trochę czasu, to warto pamiętać, że za niektóre świąteczne potrawy trzeba zabrać się dużo wcześniej. Tak jest m.in. w przypadku piernika staropolskiego. Ciasto, żeby wyszło idealne, puszyste i rozpływało się w ustach, powinno zostać przygotowane minimum 2-3 tygodnie przed włożeniem go do piekarnika. Profesjonalne gospodynie domowe pozwalają mu „dojrzewać” jeszcze dłużej i za przygotowywanie takiego piernika biorą się już w połowie listopada. Początek grudnia  to zatem ostatni dzwonek, aby w wigilię móc cieszyć się smakiem i aromatem prawdziwego piernika staropolskiego. Zobaczcie jak go przygotować!

Składniki na piernik staropolski

Do przygotowania ciasta na piernik staropolski potrzebujemy następujących składników:

- 0,5 kg miodu
- 1 kostkę masła
- 1 szklankę cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy korzenne
- bakalie
- 0,5 łyżeczki soli

Jak zrobić piernik staropolski

W pierwszej kolejności wrzucamy do rondelka miód, masło oraz cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu. Taką masę trzeba później schłodzić, a następnie stopniowo mieszamy ją w misce z mąką, sodą, jajkami oraz przyprawami korzennymi i wyrabiamy ciasto. Na końcu do masy wrzucamy ulubione bakalie jeszcze raz mieszamy.

Gotowe ciasto należy dokładnie zawinąć w ściereczkę i zostawić aby „dojrzewało”. To długotrwały proces. Ciasto na piernik staropolski powinno bowiem dojrzewać od 2 do nawet 6 tygodni. Po tym czasie należy przełożyć ciasto do formy wyłożonej wcześniej  papierem do pieczenia. Piekarnik należy nastawić na 160-180 stopni Celsjusza i pieczemy piernik przez 50-60 min.

Upieczone ciasto można polać gorzką czekoladą lub przełożyć śliwkowymi powidłami.

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Jak zrobić piernik staropolski: Za to ciasto trzeba zabrać się już dziś! to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.