Jurorka "MasterChefa" poleca! Eklery z kremem waniliowym. Przepis Ani Starmach

"Rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają z talerzy! Najlepsze eklery z pysznym kremem waniliowym" - zaznacz polska kucharka i jurorka w programie "MasterChef", Ania Starmach.

Co kupić?

CIASTO NA EKLERKI (ok. 18 sztuk)

250 ml wody
160 g mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
1 łyżeczka cukru

PODSTAWOWY KREM WANILIOWY

600 ml śmietanki kremówki 36%
400 g serka mascarpone
8 łyżek cukru pudru
2 laski wanilii (będziesz potrzebować ziarenek)

POLEWA CZEKOLADOWA

100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Jak przygotować?

CIASTO PARZONE NA EKLERKI

  • Wodę zagotuj z masłem i cukrem.
  • Do wody wsyp mąkę, mieszając cały czas i podgrzewając ciasto w garnku, aż zacznie odklejać się od jego brzegów.
  • Ciasto przełóż do miski, lekko ostudź, pojedynczo dodawaj jajka, mieszaj łyżką aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i formuj eklerki na blasze z papierem do pieczenia. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ciasto mocno rośnie.
  • Piecz około 25 minut w 200 stopniach, w ciągu tego czasu kilka razy otwórz piekarnik aby pozbyć się pary wodnej.
  • Po upieczeniu zostaw eklery do ostudzenia na kratce, po czym przekrój i przełóż kremem.

KREM WANILIOWY

Wszystkie składniki zmiksuj, krem nałóż do rękawa cukierniczego i przełóż nim upieczone i ostudzone eklerki.

POLEWA CZEKOLADOWA

Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój, składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej.
Gotową i lekko ostudzoną czekoladą polej przełożone kremem eklery!

Smacznego!

Źródło: aniastarmach.pl

Czytaj też:

Tłusty czwartek: Przepis na puszyste pączki Magdy Gessler - Ciekawostki -
Już za dwa dni święto wszystkich łasuchów. W tłusty czwartek nie może zabraknąć faworków, a przede wszystkim pączków. Najlepsze są te domowej roboty. Sprawdźcie więc...

Oceń ten artykuł 0 0