Kawa szkodzi zdrowiu? Podnosi cholesterol?

Wszystko zależy od jej rodzaju... kawa filtrowana, niefiltrowana. Jest jakaś różnica? Jak się okazuje, jest. Jedna z nich wpływa korzystnie na nasze zdrowie, druga podnosi poziom cholesterolu.

Szkodzi?

Kawa. W Internecie coraz częściej pojawiają się zabawne grafiki, które użytkownicy wysyłają sobie, życząc lepszego dnia lub „Smacznej kawusi”. Przed pracą lub szkołą, w trakcie pracy, po i na spotkaniu ze znajomymi. Czy kawa może nam zaszkodzić? Pobudza, delikatnie podnosi ciśnienieA cholesterol? Co z nim? Kto może pić ją bez obaw, a kto raczej powinien się wstrzymać?

Wszystko zależy od jej rodzaju. Olejki kawowe – diterpeny – mogą powodować, że stężenie cholesterolu i trójglicerydów w osoczu będzie wyższe. Chodzi o kawę niefiltrowaną (z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, przygotowana po francusku lub turecku). Podobnie – kawa gotowana. Warto zwrócić uwagę na dodatki popularne chociażby przy latte – sosy, mleczko.

Niefiltrowana kawa zawiera 30 razy więcej szkodliwych substancji niż przefiltrowana. Nieprzefiltrowana kawa zawiera substancje, które podnoszą stężenie cholesterolu we krwi. Użycie filtra usuwa je i obniża ryzyko ataku serca oraz przedwczesnej śmierci – czytamy na stronie Nauki w Polsce – Polskiej Agencji Prasowej.

W przypadku osób, które muszą zadbać o swoje zdrowie i ten poziom cholesterolu kontrolować, ratunkiem będą kawa filtrowana (np. z ekspresu przelewowego) lub rozpuszczalna bez dodatków. Czasem wystarczy również użycie papierowego filtra. Kawa będzie zdrowsza – nawet ta mielona.

Może być korzystna dla zdrowia?

BadaniaUniwersytetu w Göteborgu, nad którymi przewodził prof. Dag S. Thelle wskazują, że może. 

Jednak picie kawy przefiltrowanej okazało się lepszym, a nawet korzystnym dla serca rozwiązaniem. W porównaniu do osób niepijących kawy, jej amatorzy byli o 15 proc. mniej zagrożeni śmiercią. […] Najniższa śmiertelność towarzyszyła wypijaniu od 1 do 4 filiżanek dziennie – przytacza Nauka w Polsce - PAP

Chleb w folii popełniasz błąd? W czym trzymacie pieczywo?
Gdzie najlepiej przechowywać chleb? Pieczywo pakowane w folię traci swój smak i aromat. Foliowe opakowanie nie zapewnia odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Wilgoć i pleśń. Jak zachować świeżość chleba na dłużej?

Czekolada z białym nalotem. Jest się czego obawiać?
Czekolada. Jeden z najbardziej popularnych pomysłów na mały prezent. Prznosisz do pracy pudełko, a cukierki w mgnieniu oka znikają? Lubiana, uwielbiana... Czasem zdarza się jednak, że pokrywa ją biały nalot. Co to takiego? Powinniśmy się bać?

Oceń ten artykuł 0 0