Kompot z suszonych owoców. Idealny na jesienno-zimowe wieczory! [PRZEPIS]

Idealny napój na chłodne wieczory? To połączenie suszonych owoców i odpowiednich dodatków, które dają charakterystyczny aromat, podkreślany odpowiednią kompozycją przypraw korzennych... a mowa oczywiście o kompocie z suszu.

Kompot z suszu 

Kompot z suszu to dla wielu osób smak, który kojarzy się bezpośrednio z wigilijną kolacją. Jednak z powodzeniem może być również dodatkiem do posiłków w jesienne wieczory. Jak przygotować napój z suszonych owoców?

Kompot z suszu gotowano niegdyś z przygotowywanych latem i ususzonych jesienią owoców. Dlaczego? Wytłumaczenie jest proste - świeże były kiedyś zimą trudno dostępne stąd radzono sobie w ten sposób. Wiele lat minęło, a w naszych domach nadal w miesiącach zimowych wraca się do tego napoju. Tradycyjnie podaje się go do wigilijnej kolacji. 

Kompot z suszonych owoców. Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 0,5 kg suszonych owoców w podobnych proporcjach - śliwki, morele, jabłka, gruszki, figi 
  • ok. 3 łyżeki cukru lub miodu (do smaku)
  • 4 łyżki rodzynek
  • cynamon
  • goździki
  • anyż
  • odrobinę skórki pomarańczy
  • jabłko
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny

Kompot z suszonych owoców. Przygotowanie:

  • Przygotowanie pysznego jesienno-zimowego napoju nie należy do trudnych. Pamiętajmy, by wybrać odpowiedni rozmiar garnka - w czasie gotowania owoce pęcznieją.
  • Na początek wszystkie suszone owoce myjemy i kroimy.
  • Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy i moczymy przez dwa kwadranse.
  • Do tego dodajemy również przyprawy - laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy.
  • Kolejnym krokiem jest gotowanie.
  • Wywar podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy cukier/miód.
  • Gotujemy kilkanaście minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. 
  • Ostatnim krokiem jest doprawienie suszu świeżym jabłkiem pokrojonym w ósemki i dodaniem soku z cytryny.
  • Gotowy kompot odstawiany na trzy godziny, a następnie przelewamy do dzbanka.

Czytaj także:

Kompot z jabłek. Idealny na jesienną chandrę
Smaczny, słodki i bardzo zdrowy kompot z jabłek to sposób na jesienną chandrę! Można go wypić na ciepło, aby się rozgrzać. Albo na zimno do pysznego obiadu. Sprawdź ten łatwy przepis!

Jabłka. 5 zdrowotnych właściwości jabłek
Jabłka to owoc bardzo kojarzony z Polską. Nic dziwnego - właśnie u nas znajduje się ich najwięcej odmian. Obecnie trwa sezon na jabłka - niektóre są soczyste i słodkie, inne twardsze i gorzkie. I nie zależnie od tego, jaką odmianę wybierzemy -...

Oceń ten artykuł 0 0