MAXXX News

Magda Gessler rozbawiona białym sosem do byczych jąder. MasterChef 10

date_range

Kolejny odcinek MasterChefa 10. Magda Gessler rozbawiona daniami uczestników. Żabnica z kalafiorem, biały sos jako dodatek do byczych jąder. Nie obeszło się bez komentarzy restauratorki... "Dlaczego biały, dlaczego jogurt do jaj?". Nie zabrakło również słodkości. "To jest grzeszny deser".

Hity ostatniej dekady, czyli larwy, jądra, głowa świni

Czternastka w komplecie. Wśród uczestników – zwycięzca. Nowy polski MasterChef. Na stanowiskach złote skrzynie, które budziły dużą dozę niepewności. Co jest w środku?

Kuchnia MasterChefa nigdy jeszcze nie wyglądała tak złoto i tak tajemniczo. Jurorzy: Magda Gessler i Michel Moran dzielnie strzegą sekretu dzisiejszej konkurencji – słyszymy w zapowiedzi odcinka.

Wyjątkowa edycja, wyjątkowy gość specjalny, „mięsożerca”, wielbiciel kuchni polskiej – podobnie jak Magda Gessler – Tomek Jakubiak.

Ma 38 lat i na koncie tysiące fanów. Mistrz grilla, amator lokalnych produktów i miłośnik mięsa w każdej postaci – tłumaczy lektor programu.

Ryzyk-fizyk

Przyszedł czas na odkrycie tajemnicy. Co było w boksach? Uczestnicy wybierali stanowiska. Ryzyk-fizyk. Kulinarne hity ostatniej dekady.

Miał głowę i miał oczy, były zęby pokazane i to mnie tak przeraziło – mówiła Renia Semeniuk o króliku.

Resztki z lodówkidurian, ikra jeżowca, glony wakame, okra , larwy jedwabnika, mangostan, konserwy, grzyby, kawa, serce, kurczak, grasica, jedna z droższych ryb na świecie – żabnica, jabłka kasze: manna, pęczak, jaglana, gryczana, jądra.

Ale jaja – zaznaczył jeden z kucharzy.

Dlaczego biały, dlaczego jogurt do jaj? – skomentowała dobór sosu rozbawiona Magda Gessler.

Kuchenne rewolucje w Piekarach Śląskich. Gessler kazała wypić litr oleju palmowego!
Magda Gessler w Piekarach Śląskich. Restauracja "Tasty". Uda się przeprowadzić rewolucję? Były krzyki, były kontrowersyjne metody, zabrakło kucharza. "Ja nie wiem czy ja zrobię rewolucję, czy każę pana zamknąć". A olej... Kazała...

Żabnica w towarzystwie kalafiora rozbawiła słynną polską restauratorkę do łez.

Angelika Strzebińska, która sama na co dzień prowadzi hodowlę świni, w złotej skrzyni znalazła jej głowę…

Ktoś mi podłożył świnię – stwierdziła uczestniczka.

Swoimi daniami zachwycili: Zuzanna Lisowska, Renia Semeniuk, Roksana Bogusz, Kamila Kamrowska, Marco Biassone, Kasia Jezierska, Marlena Starzec. Kucharze udali się prosto na balkon.

Ma cukrzycę....

Po przerwie… słodka niespodzianka. Konkurencja eliminacyjnaJabłeczniki. Zapach pieczonego ciasta, jabłek i cynamonu. Dodatkowo – dekonstrukcja, która smakiem ma przypominać szarlotkę. Innowacyjne pomysły, wyobraźnia, cukiernik wciela się w rolę artysty.
Arek Tomes zaprezentował jurorom szarlotkę pod pierzynką, czyli tradycyjną szarlotkę z jabłkami i pianą z białek. Co jeszcze? Dekonstrukcja szarlotki pod pierzynką, czyli mus z jabłka i ciasto kruche z sosem karmelowym i sosem porzeczkowym.

Jedno mi jest szkoda, ze nie możesz tego próbować, bo masz cukrzycę – skomentował Michel Moran.

Magda Gessler stwierdziła z kolei, że jest to jego „szarlotka życia”. Zaprosiła Arka do swojej restauracji.

"Grzeszny deser"

Mariusz Kisiel bardzo nie chciał wracać do domu. Przygotował szarlotkę na kruchym cieście z pieczonymi jabłkami i kruszonką, galaretkę jabłkową i mus jabłkowy z kruszonką oraz opalaną bezą. Ela Błaszyńska wyłożyła na talerz klasyczną szarlotkę zapiekaną z jabłkami i goździkami, jabłka i mus z jabłek z kruszonką z ciasta migdałowego i z sosem karmelowym. Mateusz Pietruszewski – tarta z jabłkami marynowanymi w cynamonie i soku z cytryny. Dekonstrukcja, czyli ciastko kruche z galaretką jabłkową i musem jabłkowo-cynamonowym. Angelika Strzebińska przygotowała klasyczną szarlotkę zapiekana z jabłkami, cynamonem i wanilią. Dodatkowo, ciastko kruche z cynamonem, smażonymi jabłkami i galaretką jabłkową.

Maciek Regulski przygotował jabłka pod kruszonką, jabłka w whisky i mus jabłkowy z chili i kruszonką oraz krem angielski.

To jest grzeszny deser – stwierdziła Gessler.

Łukasz Mackiewicz zaprezentował jurorom swoją bezę z pieczonymi jabłkami i kruszonką oraz tartaletkę jabłkową z lodami jabłkowymi. Na talerzu pojawiła się również tarta z kremem angielskim, pieczonymi jabłkami i musem z tartaletki jabłkowej.

Wielka kombinacja – skomentował Michel Moran.

Najlepszy okazał się być Arek. I z tego wszystkiego udał się na balkon, choć powinien wrócić na stanowisko. Gorzej poszło Łukaszowi i Angelice. Ostatecznie z programem pożegnał się Łukasz Mackiewicz.

"CO?"

Za tydzień... Małgorzata Socha, randka i Marcin Filipkiewicz. Tajemnicze „CO” i dziwne miny jurorów.

Co dalej z restauracją "Tasty" - po wizycie Magdy Gessler "Szynk pod Cycokiem"? Doprowadziła do upadku?
Co dalej z restauracją "Tasty" - po rewolucji Magdy Gessler "Szynk pod Cycokiem"? Udało się uratować lokal? Oficjalnej kolacji nie udało się ostatecznie zorganizowac. Co było dalej? Polska restauratorka wróciła na wiosnę....

Rozgrzewa sieć! Może nie w bikini, ale pod kocem... Pijecie herbatę?
Chłodno, za chwilę... mroźno. Nic tylko siedzieć w domu. Schować się pod kocem i wypić gorącą herbatę! Jakoś trzeba się przecież rozgrzać. Tylko jaką wybrać?

 

 

A Ty co sądzisz? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli artykuł Ci się spodobał, udostępnij go i podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Podziel się ze znajomymi:
Oceń tego MAXXX Newsa:
Oceń: thumb_up 0 0 thumb_down
whatshotCzytaj także
commentKomentarze