Masz ten produkt w domu? Wykryto w nim groźną bakterię!

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zanieczyszczoną żywnością. W jednej partii kiełbas stwierdzono obecność groźnej bakterii salmonella, która może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. GIS apeluje, aby nie spożywać produktu objętego komunikatem. Koniecznie sprawdź, czy jest w Twoim domu!

GIS wycofuje jedną partię kiełbasy

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące zanieczyszczonej żywności. Jak poinformowano w komunikacie, badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdziły obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu o nazwie „Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g”.

Z tego powodu 29 listopada br. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu podjął decyzję o wstrzymaniu produkcji surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia w wytwórni, w której produkcie stwierdzono obecność groźnej bakterii. Producent zanieczyszczonej kiełbasy podjął decyzję o wycofaniu wyrobu z rynku.

Szczegóły dotyczące produktu

Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wycofuje obecnie ze sklepowych półek jedną z partii swojego produktu:

  • Produkt:Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g
  • Numer partii:0211101071
  • Termin przydatności do spożycia:12.2021
  • Producent:„PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224

fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Spożycie zanieczyszczonej kiełbasy może doprowadzić do salmonellozy

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, aby nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem, bowiem zatrucie się salmonellą może doprowadzić do choroby zwanej salmonellozą W przypadku spożycia zanieczyszczonej kiełbasy i zauważenia niepokojących objawów, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem, aby móc wdrożyć odpowiednie leczenie.

Salmonelloza to choroba, której towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności a czasem wymioty. Objawy pojawiają się od 6 do 72 godzin po zakażeniu się salmonellą, a choroba trwa przeważnie od 2 do 7 dni. Zatrucie przebiega raczej w sposób łagodny, ale może być niebezpieczne dla dzieci i osób starszych, bowiem w związku z odwodnieniem możliwy jest jego ciężki przebieg i zagrożenie dla życia.

Łopatka kuchenna niebezpieczna dla zdrowia! Możesz mieć ją u siebie w domu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dla konsumentów. Tym razem chodzi o łopatkę kuchenną, której stosowanie w kontakcie z żywnością może być szkodliwe dla zdrowia. Produkt znika ze sklepowych półek. Szczegóły poniżej.

Oceń ten artykuł 0 0