Naturalne metody pozbycia się przeziębienia. 5 sposobów

O tej porze roku najczęściej się przeziębiamy. Pomimo ciepłej drugiej połowy października wiele z nas musi zostać w domu ze względu na doskwierający katar, kaszel i ból gardła. Sprawdź, jak możesz temu zaradzić, by szybciej stanąć na nogi.

Jesienne przeziębienie

Złe samopoczucie, katar, kaszel i ból gardła wywołane są przez koronawirusy i rinowirusy. Potrafią przeżyć do kilku godzin poza naszym organizmem, na przykład na długopisie, czy klawiaturze. Niestety bardzo łatwo można się nimi zarazić.

Na przeziębienie nie zadziałają antybiotyki, ponieważ one zwalczają bakterie, a nie wirusy. Sięgamy zatem po leki przeciwbólowe i przeciwzapalne jak paracetamol bądź ibuprofen. Zobacz, jak możesz sobie pomóc przy przeziębieniu w naturalny sposób!

Na ból gardła

Domowy syrop z buraka jest bardzo zdrowym specyfikiem na ból gardła. Jego zaletą jest to, że mogą go stosować kobiety w ciąży oraz małe dzieci od 1 roku życia. Zrobiony w domowych warunkach jest w pełni naturalny i pozbawiony substancji konserwujących, które widnieją w składzie większości syropów.

Potrzebujemy tylko dwóch składników – jednego buraka i kilka łyżek cukru.

Przygotowanie:

Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Następnie przenosimy go do wyparzonego wcześniej słoika. Później wystarczy dodać ok. 4 łyżki cukru, zamknąć słoik i odstawić go w zacienione miejsce na dobę. Po tym czasie syrop jest już gotowy. Należy spożywać go dwa razy dziennie po jednej łyżeczce.

Coś dla dzieci i nie tylko

 

Wiadomo, że dzieci nie lubią spożywać lekarstw i bardzo ciężko jest je zachęcić do nich. Można zatem wypróbować podanie ich metodą kamuflażu. Zobacz przepis na zdrowe, domowe cukierki na ból gardła. W składnikach znajdziemy imbir, który łagodzi stany zapalne, a także przepełnioną witaminą C – cytrynę.

Składniki:

Pół szklanki miodu, 2 łyżki cytryny, łyżeczka startego imbiru, cukier puder.

Przygotowanie:

Miód podgrzewamy w garnuszku i dodajemy do niego sok z cytryny i imbir. Czekamy aż ze składników powstanie gęsty karmel. Następnie zagęszczoną masę wlewamy do foremek i pozostawiamy do czasu, aż zamienią się w substancję stałą. Później wrzucamy cukierki do cukru pudru i gotowe! Możemy się teraz rozkoszować samodzielnie przyrządzonymi słodkościami o właściwościach zdrowotnych. Idealne dla dzieci!

Maść rozgrzewająca

 

Przy przeziębieniach często sięgamy po grube koce, by rozgrzać nasze ciało. Warto również spróbować czegoś naprawdę rozgrzewającego. Wypróbuj naturalną maść, którą możesz sam przygotować w domu!

Składniki:

1/4  szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki z woskiem pszczelim, pół szklanki oleju kokosowego w formie stałej, olejki z eukaliptusa i mięty.

Przygotowanie:

Oliwę wlewamy do stojącego w gorącej wodzie słoika. Dodajemy wosk pszczeli i olej kokosowy. Po rozpuszczeniu składników czekamy, aż wystygną. Naczynie przekładamy na bok. Po ostudzeniu dodajemy 20 kropli olejku eukaliptusowego i 20 kropli olejku miętowego. Całość pozostawia się do całkowitego zastygnięcia. Gotowe! Teraz możesz posmarować wybrane partie ciała maścią rozgrzewającą.

Płukanie gardła

Zioła użyte w tym przepisie odkażają, działają przeciwzapalnie i likwidują obrzęk błony śluzowej. Warto wypróbować ich działanie, by przekonać się o tym na własnej skórze.

Składniki:

Łyżka wybranego zioła (szałwia, rumianek bądź tymianek)

Przygotowanie:
Wybrane z powyższych przykładów zioło zalewa się wrzątkiem i parzy pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy napar i czekamy, aż ostygnie. Na koniec pozostaje nam jedynie porządnie przepłukać gardło i... ból uśmierzony!

Napar z pomarańczą

Rutyna, zawarta w pomarańczy, wzmacnia nasze naczynia krwionośnie, przez co wirusy nie wnikają tak łatwo do krwioobiegu. Imbir, tak jak wcześniej było wspomniane, ma działanie przeciwzapalne. Natomiast goździki odkażą naszą jamę ustną. Czyli wszystko czego potrzebujemy podczas przeziębienia, znajdziesz w naparze z pomarańczą.

Składniki:

Kilka plastrów pomarańczy, goździki, 4 plasterki imbiru, bądź łyżeczka startego imbiru i miód. 

Przygotowanie:

Pomarańczę, goździki i imbir zalewany wrzątkiem. Po wystygnięciu naparu dodajemy miód i gotowe. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać miodu do wrzątku, ponieważ traci swoje bakteriostatyczne właściwości

Oceń ten artykuł 0 0