MAXXX News

Niezawodny przepis na pierniki z lukrem prosto od Anny Starmach. Wystarczy kilka kroków!

date_range

Jak przygotować aromatyczne i smakowite pierniczki z lukrem? Anna Starmach ma na to sposób! Sprawdźcie jej przepis i już rozpocznijcie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia.

fot. Shutterstock

Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia! Mowa o świątecznych piernikach polanych lukrem, których zapach od razu przywodzi na myśl czas przedświątecznych przygotowań. A skoro o przygotowaniach mowa – w Internecie można znaleźć wiele przepisów zdradzających sposób przyrządzenia tych smakowitych i słodkich przekąsek. Swój przepis zamieściła również Anna Starmach – sprawdźcie, jak zrobić świąteczne pierniczki z lukrem.

Składniki na świąteczne pierniki z lukrem

  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
  • 150 ml miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie pierniczków z lukrem

  1. Skórkę pomarańczową należy bardzo drobno posiekać.
  2. Bardzo miękkie masło wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodać proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.
  3. Ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodówki na min. 30 minut.
  4. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, można posypać go mąką.
  6. Wycięte pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-12 minut.
  7. Aby przygotować lukier, należy przesiać cukier puder do miski, dodać do niego sok z cytryny, a następnie wszystko wymieszać. Całość podgrzać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodać więcej cukru, a jeśli zbyt gęsty – soku. Gotowym lukrem można udekorować upieczone pierniczki.

Sprawdź też inne przepisy!

Kompot z suszonych owoców. Idealny na jesienno-zimowe wieczory!
Idealny napój na zimne wieczory? To połączenie suszonych owoców i odpowiednich dodatków, które dają charakterystyczny aromat, podkreślany odpowiednią kompozycją przypraw korzennych... a mowa...

Idealna, kremowa musaka według przepisu Ani Starmach
Musaka to tradycyjna grecka zapiekanka z bakłażanem i sosem beszamelowym. Idealnie pasuje do czerwonego wina, świetnie nada się na jesienną kolację dla całej rodziny. Spróbujcie musaki według przepisu Ani Starmach!

Sernik z zieloną herbatą. Szybki przepis na pyszne ciasto!
Puszysty, kremowy sernik na kruchym spodzie... ale za to z herbacianą nutką prosto z dalekiej Japonii! Trochę tradycji i trochę egzotyki na talerzu jednocześnie.

A Ty co sądzisz? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli artykuł Ci się spodobał, udostępnij go i podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Podziel się ze znajomymi:
Oceń tego MAXXX Newsa:
Oceń: thumb_up 3 2 thumb_down

Ogólna ocena to: 60%/100%, uzyskana z: 5 głosów.
whatshotCzytaj także
commentKomentarze