Olej kokosowy to "czysta trucizna"! Profesor Harvardu ostrzega

Wśród osób dbających o zdrowy tryb życia olej kokosowy uchodzi za świetną alternatywę dla tradycyjnych olejów. To na nim powinno się przygotowywać smażone potrawy. Okazuje się, że wszystkie zbawienne właściwości, jakie przypisuje się temu tłuszczowi, mogą być mitem. A przynajmniej tak twierdzi Karin Michels, epidemiolog z publicznej szkoły zdrowia Harvard TH Chan. Ekspertka otwarcie mówi, że "olej kokosowy jest jedną z najgorszych rzeczy, które można jeść".

O oleju kokosowym z pewnością słyszeli ci, którzy interesują się nowinkami w kuchni oraz zdrowym odżywaniem. Wśród olejów uchodzi on za jedną ze zdrowszych opcji. Dlatego też chętnie sięgają po niego osoby, które zdecydowały się prowadzić zdrowy tryb życia. W końcu mówi się, że tłuszcz pochodzący z kokosa jest panaceum na wiele dolegliwości, jak otyłość, hemoroidy czy zmęczenie. Olej kokosowy świetnie się również sprawdza jako kosmetyk – mocno nawilża włosy i dobrze sobie radzi w walce z łupieżem. Jednak profesor Harvardu, Karin Michels podważa prozdrowotne działanie tego tłuszczu w momencie, gdy go spożywamy.

Nie tak świetny olej kokosowy?

Informacje, jakie przekazała Michels, mogą być zaskakujące dla tych, którzy wierzyli w cudowne działanie oleju kokosowego. Według profesor, najbardziej szkodliwą cechą tłuszczu jest wysoka zawartość tłuszczów nasyconych. Jego ich około 86 procent! Takiej ilości nie znajdziemy choćby w maśle czy smalcu, w których znajduje się o jedną trzecią czy nawet o połowę mniej tłuszczów nasyconych. Spożywanie dużej ilości tychże tłuszczów prowadzi do podwyższenia choresterolu LDL, tym samym zwiększając ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej, choroby wieńcowej czy zawału.

Mit o prozdrowotnym działaniu oleju kokosowego mocno wszedł już do świadomości społeczeństwa. W samej Ameryce trzy czwarte osób twierdzi, że tłuszcz z kokosa jest zdrowy. Według organizacji American Heart Association powodem stojącym za takimi przekonaniami jest prowadzony marketing na rzecz oleju kokosowego. W swoim raporcie wyraźnie odradza jego spożywanie. Inne organizacje natomiast optują za tym, by jak najbardziej ograniczyć używania oleju kokosowego w kuchni.

Co w takim razie?

Takie pytanie może się zrodzić w głowach wielu osób, które do swojej kuchni wprowadziły olej kokosowy i to na nim bazują. Dietetycy zalecają zastąpienie źródeł tłuszczu nasyconego tymi, które zawierają tłuszcz nienasycony. Zaliczyć do nich można oleje powstałe na bazie warzyw, słonecznika czy też oliwę z oliwek oraz pochodzące od nich smarowidła. "To efektywny sposób na zmniejszenie poziomu choresterolu LDL, dlatego też jest to zdrowszą opcją" – tłumaczą.

Oceń ten artykuł 0 0