Orzeźwiające menu na upalne dni! [PRZEPISY]

Upalne dni mają to do siebie, że nie czujemy głodu i przez wiele godzin nic nie jemy. To zły wybór, ponieważ takie zachowanie jest niebezpieczne dla naszego organizmu.Co zatem warto jeść w trakcie upałów, aby nie czuć się źle? Sprawdźcie kilka przepisów na orzeźwiające i lekkie dania!

Letnia sałatka z arbuzem

Czego potrzebujesz?

  • Arbuz
  • Ser feta
  • Świeża bazylia
  • Czarne oliwki

Jak przygotować?

  1. Bazylię dokładnie myjemy i suszymy.
  2. Arbuza kroimy na kawałki, odcinamy skórkę i usuwamy pestki.
  3. Ser fetę kroimy w kostkę, a czarne oliwki przekrajamy na pół.
  4. Wszystko łączymy.

Chłodnik ogórkowy

Czego potrzebujesz?

  • 500 g ogórków gruntowych
  • Jogurt grecki duży
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z jednej cytryny
  • Łyżeczka musztardy
  • Świeża mięta

Jak przygotować?

  1. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj je do jogurtu greckiego. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i połącz z musztardą.
  4. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  5. Podajemy z listkami mięty.

Letni koktajl: kiwi, maliny i banan

Czego potrzebujesz?

  • 2 kiwi
  • Szklanka malin
  • Banan
  • Pomarańcza
  • Jogurt naturalny duży
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Cukier waniliowy
  • Łyżka miodu

Jak przygotować?

  1. Owoce dokładnie myjemy.
  2. Obrane kiwi miksujemy z 1/3 jogurtu. Przelewamy do szklanki i odstawiamy do lodówki.
  3. Drugą część jogurtu miksujemy z malinami, cynamonem i cukrem waniliowym. Także wstawiamy do lodówki.
  4. Pozostały jogurt miksujemy z pomarańczą, bananem i miodem.
Oceń ten artykuł 0 0