Papryka ma płeć! Którą kupujecie najczęściej?

Kupując papryką zazwyczaj zwracacie uwagę na jej kolor lub rodzaj? Mamy dla Was kolejny wyznacznik. Okazuje się, że to warzywo dzieli się także na płeć – żeńską i męską. Sprawdźcie czym się różnią!

Papryka płci żeńskiej

Paprykę płci żeńskiej wyróżnia przede wszystkim dużo większa ilość pestek. Ma też dużo słodszy smak i nie warto poddawać jej obróbce termicznej, bo lepiej smakuje na surowo. Najlepiej zjeść ją samą, w sałatce, na kanapce lub jako dodatek do dipów czy lekkiego serka lub hummusu. W sklepie żeńską paprykę rozpoznacie po czterech, a nie trzech wybrzuszeniach.

Papryka płci męskiej

Papryka płci męskiej w przeciwieństwie do tej żeńskiej ma dużo mniej pestek. Jest tez dużo mniej słodka dużo bardziej sprawdzi się w daniach na ciepło. Papryki płci męskiej nadają się wiec do duszenia i gotowania. Warto też użyć ich do faszerowania mięsem lub kaszą. W sklepie odróżnicie je dzięki trzem, a nie czterem wybrzuszeniom.

Oceń ten artykuł 0 0