Piernik z miodem – smaczny i szybki, idealny na święta

Czym pachną święta Bożego Narodzenia? Gałązkami świerka, pomarańczami i mandarynkami, pieczoną rybą i przyprawami. Szczególnie mocno wyczuwalna jest nutka cynamonu i przyprawy do piernika. To chyba jedno z najbardziej popularnych ciast w tym szczególnym okresie. Czasu do świąt coraz mniej. Dla tych, którzy nie zdążyli lub nie pałają miłością do poświęcania czasu na skomplikowane ciasta, mamy ciekawą propozycję. Oto przepis na „szybkiego” piernika.

Składniki:

1 kubek cukru

1 kubek miodu

1/2 kostki margaryny

6 jaj

2 kubki mąki

2 płaskie łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

przyprawa do piernika

duża śmietana 18%,

kubek – standardowy rozmiar, mniej więcej o pojemności 240 mililitrów

Sposób przygotowania

Topimy margarynę w garnku, najlepiej średnich rozmiarów, później ubijemy w nim, ciasto. Do roztopionej margaryny dodajemy: cukier, miód i przyprawę do piernika. Następnie wlewamy śmietanę. By uniknąć powstawania grudek, najlepiej dodawać ją po trochu, mieszając w kubku na przykład dwie łyżki śmietany z dwiema łyżkami roztopionej poprzednio margaryny. Masa musi się zagotować. Odstawiamy garnek do wystudzenia. Następnie do schłodzonej zawartości garnka dodajemy żółtka, białka wlewamy do oddzielnej miski. Do garnka z żółtkami dorzucamy mąkę, sodę i cynamon. Miksujemy. Oddzielone białka ubijamy na gęstą pianę. Dodajemy ją do masy z mąką i mieszamy.

Wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy zawartość garnka. Ciasto można piec na prostokątnej formie lub dwóch podłużnych. Wkładamy formę do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piernika pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra-dół przez około 1 godziny. W zależności od piekarnika może się okazać, że 50 minut wystarczy.

Oceń ten artykuł 0 0