Pomysł na pyszny deser? Domowy budyń czekoladowy! Sprawdź przepis

Budyń to doskonały pomysł na deser, podwieczorek czy słodką przekąskę. Wiele osób korzysta z gotowych proszków, które zalewa się wodą czy mlekiem. My jednak polecamy samemu przygotować ten smakołyk. Jak przygotować go krok po kroku? Zajmie Ci to kilka minut!

Domowy budyń czekoladowy. Jaki jest przepis?

Masz ochotę na smaczną przekąskę? To czas na domowy budyń czekoladowy. Jakich produktów potrzebujemy? Jak go zrobić? To bardzo proste! Sprawdź.

Budyń czekoladowy. Składniki:

  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka jajek
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • tabliczka gorzkiej czekolady lub 4 łyżki gorzkiego kakao i łyżka cukru

Budyń czekoladowy. Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wlewamy szklankę mleka i gotujemy
  2. W momencie wrzenia zdjemujemy je z palnika
  3. Do mleka dodajemy kawałki czekolady/kakao cały czas mieszając
  4. Dosypujemy cukier i mieszamy do połączenia się wszystkich składników
  5. Do miski wlewamy drugą szklankę mleka, dwie łyżki cukru, skrobię i dwa żółtka i dokładnie miksujemy 
  6. Garnuszek z mlekiem ponownie podgrzewamy
  7. Gdy mleko się podgrzeje, dodajemy do niego (cały czas mieszając!) miksturę z miski
  8. Całość mieszamy powoli do momentu aż zgęstnieje

Gotowy budyń możemy podawać z kawałkami czekolady, pokruszonymi ciasteczkami musem malinowym czy borówkami. Dodatki zależą od naszych indywidualnych preferencji. Smacznego!

Kanelbullar mocno maślane bułeczki dynamonowe. Jak je zrobić?
Ulubienice cynamonoholików, mocno maślane bułeczki, które w Szwecji doczekały się nawet swojego święta - kanelbullar.

Kruche ciasteczka według przepisu Anny Lewandowskiej. Do ich wykonania potrzeba jedynie kilku składników!
Druga połowa grudnia to czas, w którym coraz częściej myślimy nad tym, co tym razem można stworzyć w naszej kuchni, by oczarować najbliższych przy świątecznym stole. Zanim jednak na dobre zanurzymy się w przygotowaniach, warto sprawdzić szybki...

Domowy chlebek bananowy, który pokochasz!
Masz w domu kilka dojrzałych bananów? Zrób z nich pyszny chlebek bananowy! To amerykańskie ciasto, które swoją konsystencją przypomina słodki chlebek. Idealny jest na śniadanie do twarożku, a także jako przekąska do kawy. Sprawdź ten super przepis!

Oceń ten artykuł 0 0