Pomysł na wielkanocny obiad? Sprawdź przepis na zupę jajową ze szczawiem!

Potrzebujesz szybkiego, sprawdzonego i smacznego przepisu na zupę dla całej rodziny? W przedświątecznym pędzie zabrakło Ci czasu na wielogodzinne gotowanie w kuchni? Sprawdź przepis od Magdy Gessler na jajową zupę ze szczawiem!

 Jajowa zupa ze szczawiem - składniki 

  • włoszczyzna - 250g
  • szczaw - 150g
  • woda - 1,5l
  • mąka - 2-3 łyżki
  • masło - 10 g
  • mleko - 250ml
  • żółtka - 1-2
  • sól do smaku

Jajowa zupa ze szczawiem - jak zrobić?

Jajowa zupa ze szczawiem jest idalną alternatywą dla żurków, chrzanówek i barszczyków. To lekka i szybka w przygotowaniu potrawa. 

Jeżeli mamy już skompletowane wszystkie składniki - na początek myjemy i obieramy warzywa. Tak przygotowane zalewamy wrzątkiem, dodajemy Na początku obieramy i myjemy warzywa. Następnie zalewamy je wrzącą wodą, dodajemy masło i sól i pozostawiamy do ugotowania. Korzystając z wolnego czasu - myjemy szczaw, odcinamy korzonki i pół porcji miksujemy. Pozostałą część wkładamy do wazy na chwilę przed podaniem zupy na stół.

Zmiksowany szczaw należy ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzamy wywar z włoszczyzny i zalewamy go mlekiem wymieszanym z wodą, by znów pozostawić go na kuchence do zagotowania. Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanego szczawu i szczypty soli. Przed podaniem dania starannie mieszamy z roztartym masłem i surowymi żółtkami.

Do zupy możemy dodać pulpeciki, lane ciasto, ziemniaki, grzanki czy - wielkanocnie - jaja na twardo.

Oceń ten artykuł 0 1