Te produkty zagwarantują ci długowieczność!
Codzienna dieta i styl życia odgrywają kluczową rolę w zachowaniu dobrego samopoczucia. Zbilansowane posiłki, które są bogate w witaminy i minerały, są pierwszym krokiem w kierunku długowieczności. Okazuje się też, że niektóre produkty to skarbnica życiodajnych związków, które chronią nas przed wieloma chorobami. Pielęgnowanie odpowiednich nawyków to również dobry krok w stronę długowieczności. Które produkty spożywcze ją gwarantują? Podpowiadamy.
Jak dobrać produkty spożywcze do diety?
Nie istnieje jeden produkt, który jest gwarancją długiego życia w zdrowiu. W poszukiwaniu substytutu musimy wykorzystać elementy, które oferuje nam matka natura. Dieta powinna być różnorodna, obfitująca w takie składniki odżywcze, które będą korzystne dla całego organizmu. Przede wszystkim powinniśmy stawiać na produkty pełnoziarniste (pieczywo, makaron), nabiał, świeże owoce i warzywa (najlepiej surowe) oraz niektóre tłuszcze. Na szczęście, nie musimy wykluczać mięsa – jest ono świetnym źródłem białka. Jednak musimy korzystać z niego mądrze i wiedzieć, jak je smacznie i zdrowo przyrządzać.
Zioła
Dodawanie świeżych ziół do potraw jest możliwe przez cały rok – wystarczy zaopatrzyć się w sadzonki tych najpopularniejszych i umieścić je na parapecie, by zawsze mieć je pod ręką. Najlepsze dla naszego zdrowia są te, które mają intensywny smak i aromat: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia oraz mięta. Są one bogate w naturalne olejki – terpeny – które są stosowane w farmakologii. Dowiedziono, że zioła zawierają antyoksydanty, które szybko rozprawiają się z wolnymi rodnikami – głównymi winowajcami powstawania nowotworów oraz chorób cywilizacyjnych.
Brokuły i brukselka
To ogromne źródło witamin z grupy B, dodatkowo dostarczają do organizmu błonnik regulujący procesy trawienia. Brokuły posiadają silny antyoksydant – sulforafan – oraz dużą ilość witaminy C, która naturalnie wzmacnia odporność organizmu. Brukselka zaś dostarcza niezbędnego białka. Jednak trzeba uważać, bo nie może być łączona z rybami, gdyż utrudnia wchłanianie przez organizm jodu.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. Swoją popularność zawdzięcza zawartości bardzo cennych kwasów omega-3 oraz kwasu oleinowego. Dodatkowo znaleźć w niej można antyoksydant o nazwie oleokantal. Prócz właściwości przeciwutleniających spożywanie oliwy z oliwek sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na choroby układu krążenia oraz schorzenia neurologiczne.
Kapusta
Kapusta to warzywo w naszej polskiej diecie niezwykle popularne. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego, wspomagającego działanie układu nerwowego oraz krwionośnego. Dodatkowo znajdziemy w niej glukozynolany, które w organizmie pełnią funkcję antyoksydantów. Warto jeść kapustę surową, ale kiszona posiada jeszcze więcej dobroczynnych związków: przede wszystkim witaminę C oraz kwas mlekowy, który naturalnie odbudowuje i chroni mikroflorę jelitową.
Czosnek
Działanie czosnku zostało już docenione przez wiele pokoleń. Prócz właściwości antybakteryjnych świetnie wpływa na układ limfatyczny, zapobiegając tworzenia się zatorów limfy. Wspomaga też pracę serca i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.
Imbir
Korzeń imbiru stanowi remedium na przeziębienia, stąd chętnie sięgamy po niego jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Dowiedziono, że zmniejsza działanie wolnych rodników, działa antybakteryjnie i zapobiega schorzeniom układu krążenia.