Przechowujesz pieczywo w ten sposób? To błąd! Co zrobić, by chleb zachował świeżość?

Uwielbiasz świeże bułeczki czy chleb? Nie wyobrażasz sobie śniadania czy kolacji bez chrupiącej kanapki? Doskonale to rozumiemy. Warto jednak pamiętać o tym, że odpowiednie przechowywanie pieczywa, może przedłużyć jego świeżość. Jak to zrobić? Jakich błędów nie popełniać? Sprawdź!

Przechowujesz tak pieczywo? To błąd!

Pieczywo w piekarniach najczęściej sprzedawane jest w papierowych torbach lub plastikowych siatkach. Wiele osób wracając z nim do domu, nie zastanawia się nad sposobem przechowywania chleba czy bułek. Jeżeli zjemy je szybko - nie ma problemu. Inaczej jest w momencie, w którym mamy wypieków więcej, niż na dwa posiłki. Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Pamiętajmy o tym, że plastik jest jego wrogiem. Nie warto też przechowywać chleba w lodówce. Niska temperatura może powodować utratę wody - chłodzone pieczywo szybciej twardnieje i przestaje być smaczne. 

Jak przechowywać pieczywo?

Prawdopodobnie każdy z nas chce, by świeże chleby, bułki, weki i inne bagietki z piekarni, jak najdłużej cieszyły smakiem. Są idealnym dodatkiem do śniadania, kolacji czy przekąski między posiłkami. Jak je przechowywać, by jak najdłużej nadawały się do zjedzenia i cieszyły jakością? 

Pamiętajmy, że wypieki nie lubią folii. Dlaczego? W plastikowych opakowaniach zbiera się sporo wilgoci, a - co za tym idzie - pieczywo mięknie i bardzo szybko może pojawić się na nim pleśń. Chleby czy bułki potrzebują niewielkiego obiegu tlenu - wówczas dłużej zachowują świeżość. Dlatego warto przechowywać je luzem w chlebaku, torbach z naturalnych materiałów(len, bawełna) lub przykryć ściereczką czy kawałkiem czystej tkaniny. Jest również inny sposób...

Czy pieczywo można mrozić?

Gdy kupimy lub upieczemy więcej pieczywa, niż jesteśmy w stanie zjeść jednego dnia - najlepiej zamrozić nadmiar. To najlepszy sposób na przedłużenie terminu  przydatności do spożycia chlebów i bułek z zachowaniem ich walorów smakowych. Wyjęte z zamrażarki wypieki najlepiej rozmrażać w temperaturze pokojowej. Później można je podpiec przez kilka minut w piekarniku, by były świeże i chrupiące.

fot. shutterstock.com

 

Oceń ten artykuł 0 0