Przepis na czekoladowe jajka wielkanocne - sprawdź, jak je wykonać!

Bez wątpienia jednym z ważniejszych symboli Wielkanocy jest jajko, stąd też nie może go zabraknąć na świątecznym stole. A gdyby tak przygotować jajko z... czekolady? To bardzo proste! Sprawdźcie nasz przepis!

Czekoladowe jajka wielkanocne – jak je wykonać?

Nie ma Wielkanocy bez… jajek! Wiele osób wprost nie wyobraża sobie tych radosnych świąt bez tego składnika, które zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na wielkanocnym stole. Obok ich standardowych wersji istnieje również wiele możliwości przygotowania jajek z… czekolady, a ich wykonanie jest bardzo proste.

Składniki

– 0,25 szklanki masła orzechowego

– 0, 25 szklanki migdałów

– 0, 25 szklanki orzechów nerkowca

– garść daktyli

– kilka kropel aromatu waniliowego

– tabliczka gorzkiej czekolady

– 0,5 łyżeczki oleju kokosowego

– cynamon do smaku

Sposób przygotowania

Migdały i nerkowce kruszymy na bardzo drobne części lub (jeżeli jest taka możliwość) miksujemy w młynku elektrycznym, a następnie przesypujemy je do naczynia blendera. Dodajemy daktyle, wanilię oraz szczyptę cynamonu. Miksujemy wszystko na jednolitą masę i wkładamy ją do lodówki na ok. 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy masę, formujemy z niej niewielkie jajeczka i znów odstawiamy do lodówki. Następnie w rondelku topimy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Jajka kładziemy na widelec i powoli zanurzamy je w czekoladowej masie. Na koniec przekładamy je na naczynie wyłożone papierem do pieczenia i odkładamy. Wielkanocne jajeczka będą gotowe wówczas, gdy polewa całkowicie stwardnieje – wówczas śmiało można je położyć na wielkanocny stół. Smacznego!

 

View this post on Instagram

[Ogni giorno, quello che scegli, quello che pensi e quello che fai è ciò che diventi. Eraclito] Un film che mi ha davvero colpita molto è stato "Sliding doors", uscito nel 1998 con una giovanissima Gwyneth Paltrow La protagonista viene licenziata, sceglie di tornare a casa fuori orario e poi....la narrazione si sviluppa su due scenari diversi: in uno lei riesce a prendere la metropolitana, nell'altro no. Questo gesto cambierà completamente la sua vita, in due modi diametralmente opposti. Spesso penso che tutti, ogni giorno, siamo circondati da sliding doors: con le nostre scelte, consapevoli o istintive, indirizziamo il nostro destino. Ci sono scelte che non prevedono il ragionamento, sono cuore e anima. Ma su tante cose possiamo ragionare...come lo scegliere cosa mangiare. E per scegliere bene abbiamo a disposizione un sacco di informazioni. Da oggi poi, per decidere quale uovo di Pasqua acquistare ed in generale quale tipo di cioccolato consumare, potremo contare anche sul super articolo che @nutrizionistapaolafabozzo ha scritto per il #papillateam A breve sarà online, e vi assicuro che conterrà tante info preziose e realmente interessanti Vi auguro un ottimo mercoledì miei cari E vi chiedo: qual è stata la vostra più importante sliding door? . . CIOCCOLATO E UOVA DI PASQUA: QUALI SCEGLIERE E PERCHÉ . . CHOCOLATE & EASTER EGGS: HOW TO GET IT RIGHT . . . . Eccoci! L'articolo è su papillamonella.it Vai in home poi Magazine è buono fa bene? . . . . #easteregg #papillamonella #enjoylife_eatitalian #chocolover #healthyfood #cioccolatofondente #CucinaAcolori #eatgoodfeelgood #uovadipasqua #Italy_Foods #chocolatelovers #IFPgallery #eatwell #pasqua #chocolateegg #helly2food #chocolate #lıttlestoryofmyfood #buongiornocosì #loveeaster #healthyfoodshare #cibo4fun #dolcidipasqua #uovadipasqua #eatwelllivewell #eatinghealthy #nomnomnom #chocolove #chocoholics

A post shared by Federica Gianelli (@papillamonella) on

Oceń ten artykuł 0 0