Pyszna, wegańska Wigilia: seleryba, barszcz czerwony i uszka

Nie jesteś fanem babcinych przepisów na wigilijne potrawy? Swoją Wigilię chciałbyś przygotować po wegańsku, ale z tradycyjnymi daniami? Wegański barszcz czerwony z uszkami, a na drugie selerybka? Mamy przepisy!

 

Przepisy na wigilijne, sztandarowe dania znajdziecie tutaj - wegański barszczyk z uszkami czy selerybka, jako główne dania sprawdzają się fenomenalnie!
Na początek barszcz z uszkami?


Barszcz wigilijny bez zakwasu

Czego potrzeba na 8 - 10 porcji?

  • 4 duże buraki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 2 całe ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 goździki
  • 4 suszone grzyby
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 100 ml soku z porzeczek
  • 2 łyżki dobrego octu winnego
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa należy umyć, ale nie obierać. Następnie trzeby drobno buraki, jabłka kroimy na ćwiartki wycinając gwiazda z nasionami.
Wszystkie składniki oprócz majeranku, soli, octu i soku z porzeczek wkładamy do garnka. Dolewamy 2,5 – 3 litry zimnej wody, przykrywamy i zaczynamy gotować.
Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy na najmniejszym możliwym palniku przez kolejną godzinę. Następnie dodajemy majeranek, sok z porzeczek, ocet. To wszystko zostawiamy na noc(a jeżeli nie mamy czasu - na 3 godziny).
Następnego dnia należy odcedzić zupę, odciskając warzywa w taki sposób, by oddały jak najwięcej soku. 
Zupę podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 

Uszka do barszczu

Do farszu potrzebujemy:

  • 1 średni słoiczek grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • olej , sól, pieprz

Grzyby namaczamy kilka godzin wcześniej i gotujemy do momentu aż będą miękkie. Po wystudzeniu siekamy je na drobno lub mielimy w maszynce. Do tego dodajemy podsmażoną wcześniej na rumiano cebulę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do ciasta potrzebujemy:

  • 1 duży kubek mąki pełnoziarnistej
  • pół kubka goracej wody
  • sól 

Mieszamy mąkę z woda i zagniatamy na ciasto, które potem wałkujemy i wycinamy z niego małe kwadraciki. Następnie nakładamy na nie farsz, zawijamy w trójkąt, zalepiamy brzegi i zawijamy w charakterystyczne uszka.  

 

A post shared by Magdalena Smyk (@magdayellowscarf) on

Seleryba

Na kilkanaście sztuk potrzebujemy:

  • 1 kg selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i czarny pieprz

Dodatkowo do smażenia:

  • mleko roślinne lub woda 
  • mąka pszenna lub ryżowa
  • olej roślinny


Seler obramy, kroimy na pół, a następnie na plastry o grubości 1 cm. W garnku gotujemy bulion z dwoma arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Potem dodajemy do niego przygotowany wcześniej seler i gotujemy, aż będzie miękki.
Plastry selera wyjmujemy i studzimy. Arkusze nori tniemy na cieńsze paski. Potem przygotowujemy miskę z odrobiną mleka i drugą z mąką. 
Plastry selera doprawiamy solą i pieprzem, owijamy paskiem wodorostów, moczymy w mleku i obtaczamy w mące. 

Tak przygotowaną selerybkę układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z każdej strony.

 

Źródła: kwestiasmaku.com/jadlonomia.com

Oceń ten artykuł 0 1