Rybia ość w gardle - co robić?

Uwielbiacie dania rybne? Niektóre niestety mają jeden zasadniczy minus, który może okazać się dla nas niezwykle groźny. Co zrobić, gdy ość utknie nam w gardle? Jest na to kilka sposobów - przede wszystkim należy zachować spokój!

Ość w przełyku - jak się jej pozbyć?

Utknięcie ości w gardle może być bardzo irytujące i niekomfortowe. Jednak zdarza się dość często, zwłaszcza osobom, które uwielbiają ryby. Należy je więc jeść bardzo ostrożnie, jednak zdarza się, że przeoczymy jakąś ość i utknie nam ona w gardle. Co wtedy robić? 

Spróbuj połknąć kawałek chleba, najlepiej tej części ze skórką, ponieważ jest twardsza. Powinien on zabrać ze sobą ość z gardła podczas połykania. Ość przedostanie się do żołądka, gdzie zostanie rozpuszczona przez kwasy żołądkowe. W tym przypadku alternatywą dla chleba może być również kawałek banana lub jabłka.

Jeśli ości wciąż nie da się usunąć, spróbuj ją potraktować octem. Musisz jednak uważać, aby nie podrażnić ścianek przełyku. Rozpuść odrobinę octu w wodzie, raczej nie połykaj samego octu. Możesz połączyć jedzenie chleba i picie octu. Dzięki temu nie podrażnisz bardzo gardła.

Żaden sposób nie pomógł? Udaj się do specjalisty

Jeśli jednak próbowałeś już połykać chleb, banana lub jabłko, a ość ani drgnie, udaj się do lekarza. Skoro wszystkie sposoby na pozbycie się ości zawiodły, wygląda na to, że ość o której mowa albo jest bardzo mała, albo jest ułożona równolegle do ścianek przełyku i potrzebna jest pomoc specjalisty.

Ważne, aby stwierdzić, czy ość nie utknęła gdzieś w pobliżu krtani. Jeśli ość utknęła gdzieś na samym początku przełyku i jest widoczna po szerokim otwarciu ust, możesz spróbować ją wyjąć jakimiś szczypcami lub pęsetą. Najlepiej jednak udać się do lekarza i pozwolić mu usunąć ość. Jest to najlepsze rozwiązanie.

Ryba po grecku. Przepis według Magdy Gessler z pieczonymi warzywami
Ryba po grecku podczas świąt Bożego Narodzenia pojawi się na wielu stołach w polskich domach. Co ciekawe, ta potrawa zdaje się nie mieć nic wspólnego z Grecją. Skąd zatem jej nazwa?

Karp z posmakiem mułu? Są na to trzy proste sposoby!
Nie od dziś wiadomo, że niemal na wszystko swoje tajne sposoby mają nasze babcie. Od naturalnych sposobów na trawienie, oczyszczenie, stres, czy odporność po... "odmulanie" karpia. Wielu osobom, które zmierzyły się z przygotowaniem potraw...

Dobry sposób na karpia? Sprawdź przepis od Magdy Gessler!
Karp to ryba, która najczęściej pojawia się na wigilijnych stołach. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele, każda rodzina ma z pewnością swój tradycyjny przepis. Karp smażony, pieczony, panierowany, marynowany, w galarecie, w całości, w dzwonkach...

Źródło: Interia.pl

Oceń ten artykuł 0 0