Rzeżucha - poznaj jej cenne właściwości!

Rzeżucha corocznie gości na wielkanocnych stołach wśród Polaków. Niektórzy uwielbiają jej ostry smak i dodają roślinę do różnych potraw. Natomiast inni traktują jedynie jako element dekoracyjny. Ze względu na jej właściwości, warto po nią sięgać cały rok! Należy zwrócić uwagę na to, jak dobre korzyści ma dla naszego zdrowia. Sprawdź właściwości rzeżuchy!

Rzeżucha – zdrowy dodatek do dań

Kojarzy się głównie z okresem wielkanocnym. Zdobi w tym czasie świąteczne stoły milionów Polaków oraz dania wielkanocne. Czy jednak słusznie hoduje się tę roślinę tylko raz w roku? Okazuje się, że rzeżucha ma sporo cennych witamin i mikroelementów, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Dodatkowo można dodawać ją do posiłków najmłodszych, ponieważ jej ostry smak poprawia dzieciom apetyt. Co ciekawe, zaleca się również spożywanie rzeżuchy kobietom w ciąży, ze względu na obecność żelaza i magnezu. Zatem jest to roślina niemal dla wszystkich, w każdym wieku i z różnymi dolegliwościami.

Jej prozdrowotne działanie doceniali już nasi przodkowie. Nic dziwnego, zawiera sporo witaminy C i mikroelementów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Niegdyś rzeżucha była nawet używana podczas leczenia owrzodzeń skóry i pasożytów jelit. Dezynfekowała także jamę ustną oraz przewód pokarmowy.

Właściwości rzeżuchy

Łatwa w hodowli rzeżucha powinna gościć na naszych stołach przez cały rok! Jest doskonała dla każdego i jest wskazana dla osób z różnymi dolegliwościami. Na przykład poprzez jej działanie moczopędne, zalecana jest przy leczeniu chorób nerek. Jednak nie należy przesadzać z jej ilością, ponieważ może spowodować stan zapalny pęcherza! Zdecydowanie wystarczy zaledwie kilka łyżeczek rzeżuchy w ciągu doby.

Co ważne, roślina ta zawiera sporą dawkę witaminy C, a ten fakt docenią z pewnością palacze, u których zauważa się wyraźny deficyt tego przeciwutleniacza. Rzeżucha jest również bogata w witaminy A, B, PP i K. Zawiera także dużo wapnia, dlatego osoby chorujące na osteoporozę na pewno docenią ten składnik w roślinie. Zaleca się również jej spożywanie osobom z niedoczynnością tarczycy, ponieważ jest źródłem łatwo przyswajalnego jodu. Diabetycy także powinni wprowadzić rzeżuchę do swojego jadłospisu, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo zawarty w niej chrom wspomoże prawidłową pracę trzustki. Regularne jedzenie rośliny pełnej w taki skład witamin i mikroelementów jest wskazane również dla osób z zapaleniem oskrzeli, z dolegliwościami reumatycznymi, przy chorobie wieńcowej, anemii i zaburzeniach krążenia.

Zobacz także:

Nie wiesz czym zamienić pieczywo? Sprawdź!
Kanapki na bazie pieczywa są najszybszym posiłkiem, jaki możemy przygotować. To popularna propozycja śniadań, podwieczorków i kolacji, ale też przekąsek spożywanych w pracy czy szkole. W efekcie...

Oceń ten artykuł 2 0

Ogólna ocena Rzeżucha - poznaj jej cenne właściwości! to: 100% / 100%, uzyskana z: 2 głosów.