Schab pieczony w majeranku - sprawdź, jak go przyrządzić!

Wielkanoc już za kilka dni, a jest to czas, w którym spotkamy się z najbliższymi przy jednym stole, na którym królować będą wyśmienite potrawy! Jedną z nich śmiało może być schab pieczony w majeranku, którego wykonanie jest bardzo proste. Sprawdźcie przepis na to aromatyczne danie!

Schab pieczony w majeranku – przepis

Zapewne większość z nas dobrze wie, że najważniejszym posiłkiem w Wielkanoc jest uroczyste śniadanie, na którym składamy sobie życzenia i dzielimy się jajkiem. Nie zapominajmy jednak o obiedzie, na którym również mogą królować wyśmienite potrawy! Jedną z nich może być schab z dodatkiem aromatycznego majeranku, który – jak się okazuje – jest bardzo prosty w przygotowaniu!

Składniki

– 1 kg schabu

– 2 łyżki majeranku

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka papryki

– 1 łyżka cząbru

– 1 łyżka soli himalajskiej

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i wycinamy żyłki oraz  zbędny tłuszcz. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie równomiernie nacieramy przygotowane mięso przyprawami i olejem. Całość wkładamy do lodówki i zostawiamy na  kilka godzin (najlepiej na dobę) po to, aby nabrało odpowiedniego aromatu. Po upływie określonego czasu mięso przekładamy do rękawa, lekko podlewając wodą i w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0