Sernik i makowiec w jednym? Dlaczego nie! [PRZEPIS]

Makowiec oraz sernik to dwa, flagowe ciasta na Boże Narodzenie. Wspaniale smakuje każde z osobna, ale co jeśliby połączyć jedno z drugim? Jeśli znudziły Wam się typowe świąteczne ciasta, to proponujemy Wam serniko-makowiec.

Serniko-makowiec: 2 ciasta w jednym

Połączenie sernika i makowca w jednym cieście brzmi ciekawie. Co więcej, bardzo dobrze też smakuje! Jeśli w czasach szkolnych lubiliście drożdżówki w makiem oraz serem to ta propozycja może Wam się spodobać.  Według przepisu z bloga Moje Wypieki, ciasto to przygotowuje się na kruchym spodzie. Jaki pisze autorka, całość zajmuje sporo czasu, ale zdecydowanie jest warte zachodu.

Składniki:

SPÓD:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 125 g masła, schłodzonego
- pół szklanki cukru pudru

MASA SEROWA:
- 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

MASA MAKOWA:
- 4 i 2/3 szklanki maku (suchego)
- 4 jajka, białka i żóltka oddzielnie
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżki bułki tartej
- 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100 g rodzynków
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Przygotowanie warstw

Składniki na kruchu spód należy zagnieść na stolnicy lub zmiksować w malakserze, a następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie umieszczamy ciasto w formie. Warto wcześniej oprószyć dłonie mąką. Spód nakłuwamy i pieczemy przez ok 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż osiągnie lekko złoty kolor. 

W międzyczasie warto zabrać się za przygotowanie masy serowej oraz makowej. W przypadku tej pierwszej wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je z lodówki chwilę wcześniej. Miękkie już masło ucieramy  z cukrem oraz żółtkami, aż uzyskamy puszystą masę. Stopniowo, po łyżce dodajemy do niej twaróg i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy mąkę oraz skórkę pomarańczową. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą należy delikatnie wymieszać z resztą serowej masy.

Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie odsączamy z nadmiaru wody i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Można również użyć zmielonego już maku, co pozwoli zaoszczędzić nam trochę czasu. Ten należy tylko zalać wodą i po jakimś czasie odsączyć. W osobnej misce ucieramy żółtka i dodajemy je do maku razem z bakaliami, bułka tartą i ekstraktem z migdałów.

Wykonanie:

Wyciągamy podpieczony wcześniej i wystudzony kruchy spód. Na niego w pierwszej kolejności nakładamy masę makową i wyrównujemy. Następnie nakładamy masę serową. Serniko-makowiec pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około godzinę. Po wystudzeniu można udekorować go roztopioną czekoladą, lukrem lub bakaliami.
Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0