Sylwestrowa przekąska: amerykańskid Corn Dogi! [PRZEPIS]

Musicie przygotować przekąski na Sylwestra? Mamy dla ciebie przepis prosto z amerykańskich domówek! Co powiecie na corn dogi, czyli parowki w cieście? To fajne i smaczne rozwiązanie na zimny przysmak. Zobaczcie przepis i zaskoczcie swoich gości!

Corn Dog

Corn dogi, czyli parówki w cieście, to popularne amerykańskie danie typu fast food. To parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona na gorącym, głębokim oleju. Corn dogi pojawiły się w stanie Teksas już w 1942 roku. Pierwsze tego typu przekąski nazywano "cozy dogs" i do tej pory są serwowane w restauracji w Springfield "Dog Drive In".

W 1946 roku Dave Garham otworzył pierwszy lokal o nazwie "Hot Dog na patyku", a następnie sieć restauracji. Obecnie jest 115 magazynów w 17 stanach, głównie funkcjonujących w centrach handlowych. Do dzisiaj ten fast food jest niezwykle popularny w całych Stanach Zjednoczonych. Corn dog ma nawet swoje święto. Międzynarodowy Corn Dog Day organizowany jest w pierwszą sobotę marca, przed mistrzostwami pierwszej ligi koszykówki mężczyzn.

Co potrzebujesz?

  • Parówki bądź cienkie kiełbaski typu frankfurterki
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • Olej
  • Patyczki do szaszłyków

Jak przygotować?

  1. Mąkę przesiej przez sitko.
  2. Połącz z proszkiem do pieczenia, jajkiem, mlekiem, solą, papryką, cukrem i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto, które nam powstanie, przelej do wysokiej szklanki.
  4. Rozgrzej olej.
  5. Kiełbaski lub parówki pokrój na małe, 5 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek nadziej na patyczek do szaszłyków.
  6. Zanurz parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło nam ładnie całą parówkę i zanurz w oleju.
  7. Każdy Corn Dog smażymy po kolei na złoty kolor.
  8. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  9. Corn dogi podajemy z ulubionym sosem.
  10. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0