Tłusty czwartek 2019 - kiedy wypada? Sprawdź pączkowe przepisy na tłusty czwartek!

Święto łasuchów to wyjątkowy dzień w roku, w którym nie tylko wypada pochłaniać nieprzyzwoite ilości słodkości - to również ostatni czwartek karnawału. Kiedy w tym roku wypada? I jak przyrządzić sztandarowy przysmak uświetniający ten dzień, czyli pączki? Tradycja głosi: ktoś, kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie może liczyć na to, że będzie mu się wiodło – słowem nie ma wyjścia – tego dnia wypada zjeść coś słodkiego!

Tłusty czwartek: Tradycja dla łasuchów?

Tradycja związana z Tłustym Czwartkiem pochodzi jednak jeszcze z czasów pogaństwa. Niegdyś w tym dniu świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. W jaki sposób? Ucztowano na całego, włącznie ze spożywaniem tłustych potraw i piciem wina. Kiedyś sięgano raczej po tzw. pączki "wytrawne", czyli takie, które były nadziewane np. słoniną i boczkiem.

Tłusty Czwartek: Anna Lewandowska proponuje pączki z... batatów i banana!
Dla wszystkich, którzy dbają o linię, a nie chcą sobie odmawiać przyjemności w Tłusty Czwartek, mamy zdrową alternatywę dla tradycyjnych pączków od Anny Lewandowskiej. W przepisie trenerka wykorzystuje do ich przygotowania bardzo nietypowych...

Mniej więcej od XVI wieku w Tłusty Czwartek sięga się głównie po słodkości. Największą popularnością cieszą się wspomniane pączki - np. z różanym nadzieniem, polane lukrem oraz faworki.

Tłusty czwartek 2019 - kiedy wypada?

W tym roku możemy mówić o tym, że tłusty czwartek wypada wyjątkowo późno. W ubiegłym świętowaliśmy go już 8 lutego – w 2019 święto łasuchów wypada dopiero ostatniego dnia tego miesiąca, czyli 28 lutego. W związku z tym karnawał kończymy 5 marca – mamy jeszcze sporo czasu na zabawę! Tłusty czwartek to ostatnia szansa na folgowanie dietom i objadanie się przed nadchodzącym Wielkim Postem - korzystajmy.

Pyszne pączki z dziurką - idealne na tłusty czwartek! Prosty przepis!
Dziś tłusty czwartek! Może skusicie się na błyskawiczne, waniliowe pączki z dziurką, czyli oponki? Oto przepis!

Tłusty czwartek 2019 - prosty przepis na pączki

Z marmoladą, budyniem, czekoladą, z lukrem, kokosem, a może w cukrze pudrze. Rodzajów pączków jest wiele, żadne jednak nie mogą równać się z tymi domowymi. Choć samodzielne przygotowanie pączków to zadanie niełatwe, to raz w roku można przecież spróbować, szczególnie w tłusty czwartek!

Do przygotowania domowych pączków potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 3 łyżki rumu
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag drożdży
  • 5 żółtek
  • 2 cała jaja
  • 13 dag masła
  • szklanka mleka
  • 15 dag cukru
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Smażenie pączków rozpoczynamy od przygotowania drożdży. W małym garnku 10 dag drożdży mieszamy z 2 łyżkami cukru kryształu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Całość należy wymieszać i zostawić pod przykryciem aż do podwojenia objętości (około 15 minut). Trzeba uważać, by drożdże nie wykipiały, ponieważ ciepłe  mleko w połączeniu z cukrem sprawi, że będą bardzo szybko rosły.

W oczekiwaniu na wyrośnięcie drożdży, do dużej miski (takiej, w której łatwo będzie nam wyrabiać ciasto) wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy 0,5 szklanki letniego mleka rozmieszanego z żółtkami, całymi jajami, cukrem kryształem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, roztopionym masłem oraz rumem. Wszystko delikatnie mieszamy tak, by połączyć mąkę z pozostałymi składnikami.

Należy pamiętać, by mąka, której używamy, nie była zimna, musi mieć przynajmniej temperaturę pokojową.

Gdy drożdże podwoją już swoją objętość, wlewamy je do przygotowanego ciasta i drewnianą warzechą wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Cały sekret przygotowania domowych pączków polega właśnie na doskonałym wyrobieniu ciasta. Nie powinniśmy się przy tym spieszyć - wyrabianie idealnego ciasta musi zająć około 20 minut.

Po przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego pączki - najpierw przygotowujemy "placki" o średnicy około 10 centymetrów, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady, a następnie "zamykamy" ciasto tak, by powstał z niego kształt pączka. W ten sposób przygotowane pączki smażymy w głębokim oleju pod przykryciem do momentu, w którym się zarumienią. Po wystygnięciu prószymy je cukrem pudrem lub pokrywany lukrem.

 

Oceń ten artykuł 0 0