Tłusty czwartek: Sprawdź przepis na faworki

Faworki, zwane również jako chrust czy kreple, to obok pączków jeden ze specjałów, którego powinniśmy chociaż spróbować w tłusty czwartek. Sprawdźcie przepis na ten tradycyjny przysmak.

Faworki to tradycyjne słodkie, chrupkie ciastka smażone na głębokim tłuszczu i dekoracyjne posypywane cukrem pudrem. Chrust jest jednym z podstawowych przysmaków, którego nie może nam zabraknąć w tłusty czwartek. Przygotowanie faworków jest mniej czasochłonne niż pączków, dlatego powinniśmy wygospodarować czas na ich zrobienie. Możecie się posiłkować poniższym przepisem autorstwa kreatorki smaku i stylu, Magdy Gessler.


Faworki Magdy Gessler

Składniki:

  1. mąka pszenna 600 g
  2. smalec 2 łyżki
  3. żółtka 15
  4. cukier 200 g
  5. śmietana 6 łyżek
  6. spirytus 2 łyżki
  7. arak 1 łyżka
  8. smalec do smażenia 500 g
  9. cukier puder 100 g
  10. wanilia 

Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…

Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Oceń ten artykuł 2 0

Ogólna ocena Tłusty czwartek: Sprawdź przepis na faworki to: 100% / 100%, uzyskana z: 2 głosów.