Twój obiad jest za bardzo pikantny? Sprawdź, jak uratować zbyt ostrą potrawę!

Jak uratować zbyt ostrą potrawę? Zbyt ostrą potrawę da się uratować! Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.

fot. shutterstock.com

Dodaj więcej składników

Ten sposób jest najłatwiejszy, choć nie zawsze da się go zastosować. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, które złagodzą smak przypraw. W przypadku zbyt pikantnej zupy czy gulaszu wystarczy dodać więcej bulionu lub wody. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki.

Dodaj nabiał

Jeżeli zdarzyło ci się kiedyś ugryźć coś bardzo pikantnego, wiesz, że woda nie ugasi ognia, który płonie wówczas w twoich ustach. Znacznie skuteczniej wykona to zadanie zwykłe mleko. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku nazbyt doprawionych dań. Biało zawarte w mleku wiąże się z cząsteczkami kapsaicyny niwelując jej rozgrzewającą moc. Jeśli nie chcesz zmieniać konsystencji potrawy, możesz zastąpić mleko gęstą śmietaną. Inny sposób to udekorowanie nią porcji jedzenia. Wówczas jej kojące działanie odczujemy dopiero wówczas, gdy połączy się z pozostałymi składnikami w naszych ustach.

Dodaj cukier, sok z cytryny albo ocet

Kolejny sposób to dodanie do potrawy cukru lub (w przypadku dań kuchni azjatyckiej) – mieszanki miodu i sosu sojowego. Dobrym sposobem jest też wykorzystanie pomidorów, których naturalnie słodki smak neutralizuje nadmiar przypraw, które niechcący zdarzyło nam się dodać. Jeszcze bardziej skuteczne rozwiązanie to miks „słodko-kwaśny”. Kilka kropel soku z cytryny lub limonki zdziała cuda, ale jeszcze lepszym pomysłem jest połączenie go ze słodyczą pomidorów. Kolejny dobry sposób to użycie do zneutralizowania ostrego smaku 1/4 szklanki octu balsamicznego.

Jak uratować przesolone jedzenie? 5 prostych sposobów, które musisz znać!
Przed Tobą ważna kolacja? A może przygotowujesz obiad dla najbliższych? Lekki stresik? Wiadomo, że jak nam zależy, to często zdarzają się wypadki - również w kuchni. Co zrobić, gdy...

Źródło: INTERIA/Tipy.pl

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Twój obiad jest za bardzo pikantny? Sprawdź, jak uratować zbyt ostrą potrawę! to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.