W gorczycy białej wykryto Salmonellę! Jest ostrzeżenie GIS

W przyprawie "Gorczyca biała cała" marki Prymat wykryta została Salmonella typhimurium. O obecności bakerii w tym produkcie poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Ostrzeżenie GIS dotyczy konkretnej partii produktu.

Ostrzeżenie dotyczy partii 1298133 produktu "Gorczyca biała cała" z terminem przydatności do spożycia 05.2022.

Zostały podjęte działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu - zapewnia GIS.

Jak informuje PAP, Prymat podał, że wszyscy klienci, którzy kupili produkt ze wskazanym w komunikacie numerem partii, zostali zidentyfikowani i poinformowani oraz poproszeni o zwracanie go do magazynów firmy. Producent informuje wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego, że odpowie na wszelkie pytania pod numerem (32) 47-33-833 lub przez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl.

Sanepid zaleca konsumentom, by nie spożywali wskazanych partii produktu.
Ewentualne spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.

Oświadczenie firmy Prymat

„Szanowni Państwo, potwierdzamy, że badanie produktu Gorczyca biała 30 g o numerze partii 1298133 wykonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazało obecność salmonelli. Jednak zlecone przez nas badania czterech próbek w niezależnych akredytowanych laboratoriach nie potwierdziły tej informacji. W związku z tą sytuacją oraz w trosce o bezpieczeństwo Konsumentów i wysoką jakość naszych produktów podjęliśmy wszelkie możliwe środki w celu zabezpieczenia kwestionowanej partii wyrobów” – poinformował w oficjalnym oświadczeniu nadesłanym do RMF FM Tomasz Pruszyński, Dyrektor Badań, Jakości i Rozwoju Grupy Prymat.

„Zapewniamy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, co więcej dotyczy to tylko części tej partii, ponieważ kolejne wyniki badań próbek z niej pobranych nie wykazały obecności salmonelli. Pozostałe produkty z naszej oferty są w pełni bezpieczne. Ponadto skierowaliśmy kontrpróby kwestionowanej partii wyrobu gotowego na badania zewnętrzne w akredytowanym laboratorium w kierunku niezgodności. Do tej pory otrzymaliśmy wyniki czterech niezależnych analiz wykonanych przez zewnętrzne akredytowane laboratorium – w żadnej z nich nie wykazano obecności salmonelli, co wskazuje na incydentalny charakter niezgodności, która występuje tylko w części wskazanej partii” – dodaje Pruszyński.

„Zagrożenie związane z salmonellą zostaje wyeliminowane po zastosowaniu obróbki cieplnej, jeżeli potrawa została doprowadzona do temp. 75 st. C czy poprzez działanie środowiska kwaśnego jak np. marynowanie z użyciem octu. Dodatkowo tak proces pasteryzacji, jak i kwaszenia również eliminuje zagrożenie. Nie zalecamy konsumentom spożywania produktu o wyżej wskazanym numerze partii na surowo z uwagi na możliwości potencjalnego zagrożenia dla układu pokarmowego” – radzi Prymat.

„Wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu produktu o wskazanym w piśmie numerze partii i mają jakiejkolwiek pytania, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz na stronie www.prymat.pl. Każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie. Zapewniamy, że sprawę tę traktujemy priorytetowo” – przekonuje Dyrektor Badań, Jakości i Rozwoju Grupy Prymat.

Opracowanie: Twoje Zdrowie.pl

Oceń ten artykuł 0 0