Wegańskie nuggetsy? Sprawdź przepis na boczniaki w panierce panko!

Wegańskie nuggetsy?! To jest możliwe! Sprawdź łatwy przepis na smażone boczniaki w panierce panko! Szybko, smacznie i wege!

Składniki na wegetariańskie nuggetsy, czyli smażone boczniaki w panierce panko

  • 400 g boczniaków
  • Panierka panko
  • 250 ml wody
  • 190 g mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki chilli - jeżeli lubimy ostre potrawy
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie wegetariańskich nuggetsów, czyli smażonych boczniaków w panierce panko

  1. Boczniaki umyj i przelej gorącą woda. Osusz i pokrój na pół.
  2. W misce wymieszaj wodę, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  3. Do głębokiego talerza wsyp panko.
  4. W głębokim garnku rozgrzej porządnie olej.
  5. Boczniaki obtocz w masie, a następnie w panko.
  6. Wrzucaj po kilka do garnka. Smaż około 1-2 minut - boczniaki mają być w kolorze złotobrązowym, a nie spalone.
  7. Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  8. Smacznego!

Tradycyjny sernik według Mateusza Gesslera [PRZEPIS]
Świąteczne przygotowania rozpoczęły się na dobre, a w większości domów powstają już pierwsze potrawy. Tym razem szef kuchni Mateusz Gessler podzielił się swoim przepisem na tradycyjny...

Oceń ten artykuł 0 1