Wielkanoc 2020. Sernik krakowski Magdy Gessler [PRZEPIS]

Sernik krakowski to prawdziwy klasyk wśród wypieków. To jedno z tych ciast, które smakują prawie wszystkim. Na święta, kiedy będziemy przygotowywać potrawy na wielkanocny stół, warto sprawdzić przepis na sernik prosto od Magdy Gessler.

Sernik krakowski na Wielkanoc 2020 – przepis Magdy Gessler

Sernik należy do tych wypieków, które smakują prawie każdemu i które pojawiają się na naszych stołach niezależnie od okazji. To ciasto, które podawane jest na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, na rodzinne uroczystości. Może być przygotowany na wiele sposobów i z pewnością każdy znajdzie dla siebie taki sernik, który oczaruje go swoim smakiem. Niepodważalnie jednym z klasyków „sernikowego gatunku” jest sernik krakowski. Jak go przygotować? Sprawdźcie przepis Magdy Gessler, pochodzący z jej książki „Smaczna Polska”.

SKŁADNIKI na sernik krakowski Magdy Gessler:

Ciasto:

  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 80 dag wiejskiego twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z ½ cytryny

PRZYGOTOWANIE sernika krakowskiego Magdy Gessler:

Spód:

  1. Nożem posiekać zimne masło z mąką, cukrem i solą.
  2. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
  3. Uformować kulę, owinąć folią i dać do lodówki na min. pół godziny.
  4. Potem odjąć 2/3 ciasta i wyłożyć spód blaszki.
  5. Nakłuć widelcem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  6. Wyjąć, lekko ostudzić.

Masa serowa:

  1. Ser przepuścić 3 razy przez maszynkę.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po trochu ser i masło.
  4. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Utrzeć dobrze.
  5. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę i stopniowo, delikatnie mieszając dodajemy ją do masy serowej.
  6. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
  7. Wylać masę na podpieczony spód.

Ozdabianie:

  1. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paseczki o szerokości 1 cm.
  2. Ułożyć je na masie serowej w ozdobną kratkę. Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec dobrą godzinkę (bez termoobiegu).
  4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie w nim (nie wyjmujemy go!).
Oceń ten artykuł 0 0