Wielkanoc: Dietetyczny mazurek według przepisu Anny Lewandowskiej

Mazurek na wielkanocnym stole to tradycja. Dla wszystkich tych, którzy nie chcą rezygnować ze słodkości, jednak wolą postawić na ich bardziej dietetyczne wersje, Anna Lewandowska przygotowała przepis na mazurek bez glutenu i nabiału.

Wszelkie święta to trudny czas dla osób na diecie. Z myślą o nich, a także o osobach z nietolerancjami pokarmowymi, Anna Lewandowska przedstawiła na swoim blogu przepis na dietetyczny mazurek. „Preferuję zdrowe zamienniki słodkości, więc tak będzie i w tym przypadku” – napisała o przepisie, który możecie sprawdzić poniżej.

Składniki:

ciasto

• 5 jajek
• 2 łyżki oleju kokosowego Foods by Ann
• 10 łyżek mąki kokosowej
• szczypta wanilii
• szczypta soli

masa czekoladowa

• 8 daktyli
• 150 ml śmietany ryżowej
• łyżeczka masła klarowanego
• 2 łyżki kakao
• 4 łyżki rumu

ozdoby: powidła, czekolada, migdały

Sposób przygotowania:

Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

W międzyczasie przygotuj masę. Ugotuj daktyle w śmietanie, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.

Kiedy spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją powidłami porzeczkowymi powidłami, rozpuszczoną czekoladą i migdałami”.

Oceń ten artykuł 0 0