Wielkanoc: Pasztet wegetariański od Anny Lewandowskiej [PRZEPIS]

Wegetariański pasztet to świetna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest równie łatwy w przygotowaniu, co ten tradycyjny, i przy tym nie ustępuje mu smakiem - przekonuje Anna Lewandowska. W przepisie nie ma jajek, a gdy masło zastąpimy olejem roślinnym - będzie w stu procentach wegański.

fot. shutterstock.com

Wegetariański pasztet Anny Lewandowskiej

Składniki na pasztet wegetariański:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g selera (korzeń)
  • 200 g marchwi
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 garść orzechów włoskich/laskowych (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta ziół prowansalskich (do dekoracji)

Przygotowanie według Anny Lewandowskiej:

Kaszę jaglaną ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Na patelni rozpuścić masło i poddusić drobno pokrojony por. Na tarce zetrzeć marchew i seler i po paru minutach do pora dodać warzywa i dolać wody (ok. 8-10 łyżek). Następnie warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić przyprawami. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i zblendować w robocie kuchennym. Dodać orzechy, mąkę i wymieszać. Podłużną foremkę natłuścić oraz posypać delikatnie mąką. Wlać ciasto i piec ok. 40 min w 180 stopach (ważne, aby piekarnik był wcześniej rozgrzany). Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Wielkanoc: Pasztet wegetariański od Anny Lewandowskiej [PRZEPIS] to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.