Wszystko, co powinieneś wiedzieć o karpiu (i innych rybach), by już nigdy nie smakowały mułem czy błotem! 3 proste sposoby

Polacy bardzo chętnie wybierają potrawy z ryb i to nie tylko na wigilijną kolację. Faktem jest to, że najczęściej ten temat pojawia się w grudniu, gdy wiele osób zaczyna zastanawiać się, w jaki sposób przyrządzić np. karpia. Smażony, pieczony, w panierce, w galarecie? Przepisów jest mnóstwo. Jednak nawet najlepsze dodatki nie pomogą, gdy ryba smakuje... mułem. 

Karp z posmakiem mułu. Jak się pozbyć przykrego smaku?

Uwielbiasz ryby, jednak czasem ich przyrządzenie sprawia Ci kłopot? Marzysz o smacznym karpiu, jednak mimo starań danie ma posmak mułu? Jak się go pozbyć? Sprawdź domowe sposoby i raz na zawsze zapomnij o tym zmartwieniu! Najlepiej sprawdzają się stare patenty naszych babć.

3 proste sposoby na rybę z posmakiem mułu

Mleko. Rybę, którą chcemy podać na Wigilii wystarczy włożyć do półmiska, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy ją z mlecznej zalewy, przyrządzamy według ulubionych przepisów i z pewnością nie poczujemy nieprzyjemnego smaczku mułu.

Cebula i majeranek. Drugi sposób wymaga odrobinę więcej zaangażowania. Trzeba skroić cebulę w talarki. Następnie należy obłożyć karpia dość dokładnie przygotowanymi wcześniej plastrami. Posypać majerankiem i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Tarte warzywa. Trzecim sposobem jest obłożenie ryby warstwami startych warzyw. Na grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Obkładamy nimi karpia. Wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach „leżenia” karpia w takim towarzystwie niemiły posmak również powinien zniknąć.

Król wigilijnego stołu. Wszystko, co musisz wiedzieć o karpiu przed świętami
Karp na Święta Bożego Narodzenia to w wielu domach obowiązkowa pozycja. Jedni przygotowują go w galarecie, inni smażą albo podają pieczonego. Jednak wszyscy wierzą w przynoszącą szczęście moc łusek karpia, które trzeba schować do portfela! Skąd...

Dobry sposób na karpia? Sprawdź 3 przepisy od Magdy Gessler!
Karp to ryba, która najczęściej pojawia się na wigilijnych stołach. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele, każda rodzina ma z pewnością swój tradycyjny przepis. Karp smażony, pieczony, panierowany, marynowany, w galarecie, w całości, w dzwonkach...

Faworki z karpia. Fantastyczna przekąska na wigilijny stół! [PRZEPIS]
Karp to obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Choć nie wszyscy za tą rybą przepadają, to ten przepis z pewnością może przekonać do niej największych sceptyków.

Oceń ten artykuł 0 0